U trendu

Problemi u ljubavi

Bliskost i poverenje osnova su svake uspešne veze; to je opštepoznata stvar. Kvalitet odnosa između partnera zavisi pre svega od spremnosti da se podeli najintimnije i da se u potpunosti učestvuje u životu onog drugog. U takvom „rasporedu snaga“ obe strane su sigurne i zadovoljne, a problemi se rešavaju smireno, zajedničkim promišljanjem.

Ipak, pojedinci pokazuju sklonost (često veoma neprijatnu) da krive svog partnera za prećutkivanje istine, „švrljanje“ sa strane i – u najgorem slučaju – prevaru. Ta pomalo nezgodna osobina, poznatija kao ljubomora, u stanju je da zagorča zajednički život i da u svojim ekstremnim vidovima ispoljavanja dovede do okončanja veze.

Ljubomorni scenariji najčešće otpočinju naivno, da bi se završili u buri optužbi i emocija sa obe strane. Povod za ljubomoru može biti potpuno bezazlen: ako je neka devojka prodorno posmatrala vašeg mladića, to najverovatnije ne znači da je ona njegova „tajna veza“, već da se (najverovatnije) zamislila. Ženski glas na telefonu vaše nove simpatije pripada (češće no što mislite) sestri ili rođaki. Rečju, ljubomora je u stanju da i najnevinije detalje protumači kao svetsku zaveru uperenu protiv veze (prava, nadležnosti, imovine) pogođene osobe.

Naravno, postoje situacije u kojima je ljubomora opravdana. Ali, čak i tada treba pružiti šansu da se čuje i onaj drugi (zavođeni) akter ljubavnog procesa pošto uvek postoji verovatnoća da je u pitanju – zabluda.

Najgora stvar u vezi sa ljubomorom jeste samomučenje – njen najneprijatniji mehanizam. U sprezi sa nedostatkom samopoštovanja, ono može dovesti do potpunog kraha sigurnosti. Ako je bivša devojka vašeg dečka prelepa, neopisivo inteligentna i obasuta talentima, to ne znači da ste vi inferiorni. Treba izbeći poređenja (uostalom, on je sa vama, a ne sa njom) i usredsrediti se na sopstvenu vezu. Uostalom, postojanje privlačnih bivših samo je plus vama – to znači da vaša druga polovina drži do sebe (a samim tim – i do vas).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.