U trendu

Protiv loših navika na poslu

Teško je osloboditi se loših navika, ali se često isplati potruditi se oko toga, jer tako ostanete bez nečega što vam inače zagorčava život. Recimo, ima nekih loših navika povezanih s poslom bez kojih bi vam stvarno bilo bolje.
Pesimizam: time „ubijate u pojam“ i sebe i sve oko sebe, plus ćete tako, generalno uzev, biti manje uspešni na poslu. Statistike pokazuju da su optimisti uspešniji na poslu; smatra se da je to zato što problemima pristupaju na konstruktivniji način. Šanse za rešavanje problema umnogome zavise od načina na koji tom problemu pristupate. I inače, optimisti su najčešće zdraviji i duže žive od pesimista.
Kidanje zbog neuspeha: nisu vas pozvali na razgovor za posao za koji ste se prijavili, ili ste bili na razgovoru, ali niste dobili posao, i onda se danima „kidate“ oko toga i čini vam se da ste nesposobna glupa guska. Ako se prepoznajete u opisu, pokušajte da se ne ponašate tako. Uzmite u obzir činjenicu da je veoma česta pojava da nekoga i ne pozovu na razgovor ili da ga ne zaposle – razmislite (ne mučite sebe višemesečnim razmišljanjem, maksimum sat vremena je sasvim dovoljno za temeljnu analizu) da li ste napravili neki kiks, ako jeste, potrudite se da ga ne napravite u budućnosti i idite dalje. Neuspesi se dešavaju i nisu nikakva tragedija niti razlog da vam samopouzdanje padne na nulu – stekli ste još jedno iskustvo, prihvatite to i gurajte dalje, inače ćete ostati zaglavljeni u samosažaljevanju.
Ružne uspomene s prethodnih radnih mesta: možda ste na prethodnom radnom mestu bile loše plaćene i/ili nedovoljno cenjene ili i maltretirane. U redu je biti oprezan i pažljiv na novom radnom mestu, ali tretirajte to novo radno mesto kao šansu da ružnu prošlost ostavite iza sebe i počnete iz početka, ne kao još jedno mesto na kome će vas mrcvariti.
„Hvatanje krivine“: mnogi izbegavaju poslove koje bi trebalo obaviti, to jest, odlažu ih do poslednjeg trenutka, ili ih ostavljaju za još kasnije od toga. Nemojte! Pokazalo se da takvo ponašanje dovodi do znatno većeg stresa nego ako zadatak obavite na vreme. Plus, ako vam je stalo do napredovanja na poslu, bolje je obaveze završavati ranije nego kasnije, jer tako ostavljate utisak veće efikasnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.