Pušenje i kilogrami

Pušenje je definitivno veliki problem čovečanstva: do sada je svima jasno da svaki (makar i najmanji) napor da se prestane sa navikom uzimanja cigarete vodi ka zdravlju i boljem stanju organizma. Međutim, žene koje su probale da prestanu – znaju da nedostatak cigareta često ume da izazove pojačanu želju za hranom i da uslovi stvaranje viška kilograma. Iako to nije pravilo, ovakav scenario iskusi većina bivših pušača.

Svakako, to nije nikakav razlog za povratak cigareta u vaš život, ali je stvaranje prekomernih kilograma slaba uteha za „zbogom“ pušenju. Da bi se postiglo i jedno i drugo (tj, prestanak pušenja i zadržavanje starih telesnih proporcija), potrebno je povesti računa o određenim navikama u ishrani i načinu života.

Pre svega, pušenje donekle ubrzava metabolizam, tako da sa prestankom konzumacije duvana organizam pokazuje tendenciju ka tome da slabije sagoreva kalorije. Ovaj problem je lako otkloniti: čak i najjednostavnije fizičke vežbe jednako podstiču metabolizam, dok svakodnevno hodanje deluje podjednako blagotvorno.

Takođe, pušenje utiče na smanjenje apetita tako što blokira neurotransmiter (neuropeptid Y) koji podstiče glad. To objašnjava zašto većina pušača primeti porast apetita nakon što prestane s pušenjem. Savet glasi: treba se preorijentisati na manje, a češće obroke i uvesti što veće količine svežeg voća i povrća u ishranu. Ukoliko vam se nakon želje za cigaretom javi podjednako snažan nagon za otvaranjem vrata frižidera (a pri tom ste svesni da ste malopre jeli dovoljno), pokušajte da se usmerite na drugu aktivnost. Priuštite sebi dugo i lepo kupanje ili se prošetajte sa prijateljem.

Na kraju, treba imati na umu da je ovakva reakcija organizma prirodna i – kratkotrajna. Posle inicijalnog perioda privikavanja, apetit će se smanjiti, dok nekoliko kilograma viška nije visoka cena za zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.