U trendu

Pušenje „samo kad izađete“

Teško da postoji iko ko se u potpunosti pridržava pravila o zdravom životu. Svako bar ponekad zgreši, svako ima bar neku lošu i nezdravu naviku. Ipak, jasno je da su neke navike štetnije od drugih, a ako imamo neku od tih štetnijih navika, skloni smo da pokušamo da je nekako ublažimo. Recimo, čuveno: "Da, pušim, ali samo kad izađem." Koliko je ovo "samo kad izađem" olakšavajuća okolnost?
U jednoj reči, potpuno iskreno: nimalo. Ne postoje "delimični pušači" ni "polupušači". Postoje samo pušači i nepušači. Pušenje je štetna navika, i tu razlog za pušenje ne igra ama baš nikakvu ulogu. Bilo da pušite zbog toga što ne znate šta ćete s rukama, zato što puše svi s kojima ste izašli, "smanjujete nervozu", "podstičete svoju kreativnost" nikotinom i kofeinom, navikli ste da uz kafu morate i da zapalite, smatrate da će vaši lepo nalakirani nokti bolje doći do izražaja ako držite cigaretu u rukama… Nebitno je.
Cigarete su štetne – oštećuju pluća i disajne puteve, mogu da izazovu rak pluća (koji je u najvećem broju slučajeva neizlečiv), izazivaju zavisnost, isušuju kožu i sluzokožu i time uzrokuju gubitak sjaja kože i pojavu bora, izazivaju žućkasto-sivu boju tena, žutilo na prstima i neprijatan zadah iz usta, ostavljaju neprijatan miris na kosi i odeći – i ta šteta će nastati bez obzira na to koji je vaš motiv za pušenje.
Šta učiniti? Samo je jedna dobra stvar koju možete da učinite – da ostavite cigarete. Opredelite se za metodu koja najviše odgovara vašem karakteru i navikama, izbegavajte situacije koje povezujete s cigaretama i naoružajte se jakom voljom. Grickajte jabuke (smanjuju želju za nikotinom), uzimajte dosta vitamina C da nadoknadite gubitke koje vam je duvan prouzrokovao, nađite nešto drugo čime ćete da zaposlite ruke – i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.