Rad kod kuće i deca

Pretrpane ste poslom; čini vam se da ni glavu ne možete da dignete. Rad, rad, rad; u redu, nije vam loš posao, ni zarada nije tako loša, ali šta je sa vašom porodicom? Niste sa decom onoliko koliko biste želele, a sigurno im ne posvećujete onoliko vremena koliko smatrate da treba – jednostavno, ne stižete. Plašite se da će vas deca uskoro gledati kao na nekog ko im kuva i čisti za njima – a gde je tu pomaganje oko domaćih zadataka, razgovor sa decom o svemu što ih muči, ili o svemu što ih zanima, šetnje s decom, izlasci s decom… Ni za šta od toga nemate vremena.

Kada u kratkim pauzama na poslu stignete da malo preko Interneta privirite u ono što se dešava u drugim zemljama, vidite da je rad od kuće prilično u trendu. Eh, što nije tako i kod nas! Mogli biste da budete sa decom celog dana, pričate s njima o svemu, pomažete im oko školskih i ostalih problema, stvarno se osetite kao majka… Eh, što i vi nemate priliku da radite od kuće!

Ono što na takvim sajtovima piše zaista lepo zvuči, ali da li je tako i u praksi? Fizički, bili biste kod kuće celog dana, to je tačno, ali da li biste zaista imale više vremena za decu? Osim ako je vaš posao takav da uopšte ne morate da uključite mozak, rad od kuće pokazao bi se kao frustrirajući, a ne biste zaista imale više vremena za decu. Kako to? Pa, i rad od kuće je i dalje rad: morate biti koncentrisane, dobro obaviti posao i ispoštovati rokove.

To je znatno teže postići ako vam u sobu svakog časa upadaju deca i nešto zapitkuju – u kancelariji je makar koliko-toliko radna atmosfera. Ako prekinete sa poslom da biste deci konačno skuvale svež ručak, a ne da podgrevate jučerašnji, razbićete koncentraciju i biće vam teže da posle nastavite s radom. Nevolja je što su i vaš posao i podizanje dece full-time job; ako i jedno i drugo budete radili s pola koncentracije, i rezultati će biti polovični. Slabo ćete obaviti povereni vam posao, a vaša deca će biti uz nervoznu mamu i bojaće se da ih više ne volite.

Sa kancelarijskim poslom, osim ako niste od onih koji posao nose kući, makar znate: kad ste na poslu, radite, a kad ste kod kuće, u potpunosti se posvećujete svojoj porodici. Ako radite od kuće, posao i porodica se mešaju – najčešće na štetu i jednih i drugih.

Eh, kad bi stvari zaista bile onako lepe kakvim ih propagandni sajtovi predstavljaju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.