Raščišćavanje nereda u životu (1)

Svako od nas ima neki nered u životu, zapravo, imamo ih mnogo. Mada je nemoguće da život bude konstantno dobro organizovan i uvek bez nezavršenih poslova, mnogo toga jeste moguće raščistiti, i to bi i trebalo uraditi.
O kakvom neredu govorimo ovde? Svakakvom. Ako vam je radni sto zatrpan papirima, to je nered. Kada odugovlačite sa završavanjem nekog projekta, i to je nered, to jest, nešto što vas onemogućava da sredite svoj život. Svaki put kad odugovlačite s donošenjem bitne odluke, stvarate još jedan haos. „Neredom“ ovde nazivamo svaku situaciju u kojoj je nešto neraščišćeno, nerazrešeno, bilo da se bukvalno radi o neraspremljenom stolu ili sobi, ili o nedovršenom projektu, nerazrešenom sukobu, o nečemu vezanom za posao, kuću, prijatelje, porodicu…
Naš um teži redu, teži kakvoj-takvoj uređenosti. Onda kada postoji nered, vaš um se i nesvesno stalno vraća tome, slično kao kada vas boli zub, pa malo-malo pa jezikom ispitujete bolno mesto. A ako, kao i praktično svako, imate gomilu takvih nesređenih situacija, vaš um će se vraćati na svaku od njih, obrađivaće ih, baviti se njima i vi ćete se osećati sve iscrpljenije, a da nećete ni znati šta je to što vam izvlači energiju, zbog čega niste u stanju da se koncentrišete na ono što radite, zašto vam misli stalno lutaju i stalno se vraćaju te na ovaj nedovršeni projekat, te na onu nerazrešenu situaciju… Mnogo tih nezavršenih stvari će vas i brinuti i, sve u svemu, bićete umorni i fizički i psihički, a samopouzdanje će vam konstantno opadati.
Kako dolazi do tih nereda? To nije nešto što namerno uradite sebi. Recimo, nagomilaju vam se papiri na stolu, a vi nikako ne stižete da ih sredite. Treba obaviti nešto neprijatno, i to stalno odlažete. Neko nešto neprimereno prokomentariše, znate da ne treba to da dozvolite, ali ne želite sukob, pa pustite da to prođe (ali u svojoj glavi iznova odgovarate na taj neprimeren komentar). Dan za danom takve situacije se gomilaju, i nekada se toliko nedovršenog i nerazrešenog nakupi u vašem životu da vaš mozak maltene ništa drugo i ne radi osim što se vraća na to, iznova, i iznova, i iznova, a vi ste mrtve umorne već kad ustanete.
Šta u takvoj situaciji? Raščišćavati neraščišćeno, naravno. Svaki put kad jednu jedinu stvar rešite, osetićete da vam je veliki teret spao s leđa, poboljšaće vam se koncentracija, osetićete se odmornije. Nagomilani nered se ne može srediti u toku jednog dana, ali jeste moguće srediti ga – sutra pročitajte kako to obaviti na što efikasniji način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.