U trendu

Raščišćavanje nereda u životu (2)

Pisali smo o neredu koji postoji u životu većine ljudi – vlada njihovim životom, moglo bi se bez preterivanja reći, jer ih iscrpljuje i ne dopušta im ni da se kako treba odmore ni da se koncentrišu na bilo šta. Raščišćavanje tog nereda može da potraje, ali se može obaviti – i vredi ga obaviti.
Za početak, neophodno je prepoznati šta je sve nesređeno, neraščišćeno, nedovršeno u vašem životu. U tome vam može pomoći parče papira koje ćete uz pomoć dve linije podeliti na četiri dela. U prvom delu zapišite sve projekte koje ste počeli, ali ih niste završili – tu spadaju i mali i veliki projekti, kako oni poslovni, tako i oni povezani s kućom. Na drugom delu, zapišite sve projekte o kojima razmišljate, ali ih još niste počeli. Na trećem delu zapišite sve one stvari koje želite da uradite, ali još ništa u vezi s njima niste učinili (želite da svakog dana odvojite malo vremena za sebe, da izlazite s decom u šetnju, kontaktirate neke bitne saradnike, vežbate, pošaljete čestitku prijateljici…). Na četvrtom delu papira zapišite šta je to što biste želele da promenite u svom životu – da prestanete da pušite, nađete kompetentnije saradnike, radite manje a više vremena provodite s decom, promenite posao…
Sve što ste zapisale je po jedna šansa za raščišćavanje. Neke od tih stvari verovatno mogu da se urade odmah, trajaće samo nekoliko minuta. To bi bilo dobro da odmah i obavite. Za ostale će biti potrebno vreme. I ne pokušavajte da sve razrešite odjednom. Umesto toga, odaberite jednu ili dve stvari za koje ćete se pobrinuti ovog meseca, i tako svakog meseca. To nije tempo koji će vam biti prenaporan, a rezultate ćete vrlo brzo osetiti. Uz raščišćavanje jednog ili dva nereda mesečno, vrlo brzo osetićete da imate mnogo više energije i volje za životom, da ste odmornije i da vam je primetno lakše da se koncentrišete, a samim tim i da lakše i brže obavite posao.
Još nešto što može da pomogne: uzmite još jedno parče papira i na njemu zapišite šta sve tolerišete u životu. Komšinicu koja vas „udavi“ svaki put kad je vidite, ali ne želite da budete neljubazne prema njoj; saradnicu koja večito kasni sa svojim delom posla, ali izbegavate sukob s njom – ta vrsta stvari. A onda imate izbor. Jedna mogućnost je da iskreno prihvatite da je to nešto što tolerišete (na primer, saradnica će kasniti sa svojim delom posla, ali bi vam u slučaju sukoba dodelili nekog s kim biste imale znatno više problema) i da se pomirite s tim. Druga je da uradite nešto konkretno u vezi s tim (recimo, da dosadnoj komšinici svaki put kažete: „Izvinite, žurim“, prođete pored nje i ne dopustite joj da vas pola sata zadrži na stepeništu). Takve stvari nije uvek lako uraditi – problem je u tom obliku nekad godinama postojao – ali ćete se već zbog toga što konačno radite nešto da problem rešite osetiti bolje.
Život će uvek biti haotičan, ali tome ne morate doprinositi time što ćete dopustiti da vam se nered nagomilava. Raščistite jednu do dve stvari mesečno i vrlo brzo osećaćete se mnogo bolje, mirnije i srećnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.