U trendu

Rashladiti se bez klima-uređaja

Mnogi danas ne mogu da zamisle da je moguće preživeti letnje vrućine i rashladiti se ako nemate klima-uređaj – ali kao što su to naši preci mogli, možete i vi, ako klima-uređaj nemate ili vam je preskupo da ga koristite. I ne, ne morate imitirati veoma davne pretke koji su živeli u pećinama.
Izbegavajte vežbanje, naročito ono intenzivno. Vežbanje jeste zdravo, ali će vas na vrućini dodatno zagrejati. Nešto laganog kretanja može da vam pomogne da, ukupno uzev, lakše podnosite vrućinu, ali dok je "pakleno" vruće, izbegavajte svaki intenzivan napor.
Ne zaboravljajte da unosite puno tečnosti i da dobar deo te tečnosti bude obična voda (mogu i razblaženi sokovi, supe i čajevi, ali treba da bude i dosta vode). Dovoljno tečnosti omogućiće vam da ne dehidrirate, kao i da se znojite – što je uobičajeni mehanizam vašeg sopstvenog tela za hlađenje.
Potrudite se da isključite sve električne uređaje koje u tom trenutku ne koristite. Oni zagrevaju prostorije. Moguće je da ne osetite odmah da neki uređaj zagreva prostoriju, ali se tokom dana nakupi toplota – a uređaji nastavljaju da zagrevaju. Uz to, isključivanjem uređaja koje trenutno ne koristite smanjićete račun za struju.
Ne zaboravite, ukoliko napolju nije toplije nego unutra, da otvorite prozore. Ukoliko ima povetarca koji nije baš vruć, takođe otvorite prozore – pomoći će vam u rashlađivanju stana i u rashlađivanju vas i vaših ukućana.
Na onoj strani vašeg stana ili kuće koja je u tom trenutku okrenuta suncu, navucite zavese, draperije i roletne. Tako će vam sunčevi zraci manje ili nimalo ulaziti u stan, što znači i da će ga znatno manje zagrevati.
Nemojte se "trontati" i potrudite se da ne nosite ništa tesno. Možda odlično izgledate u tesnoj odeći, ali vaše telo u njoj ne uspeva da se dovoljno rashladi. Što komotnija odeća, to bolje. Još jedan trik jeste da mokar peškir stavite preko glave – možda ne izgleda "fensi", ali se dosta toplote oslobađa preko glave i taj peškir bi vam mogao puno olakšati.
Ako imate klima-uređaj, ali je pokvaren i još nekoliko dana ga nećete popraviti, pokušajte da negde odete na mini-odmor ili na plivanje. Plivanje je jedan od najefikasnijih načina da se ne pregrejete. Još jedna mogućnost jeste da povremeno prespavate kod osobe kojoj verujete i koja bi bila voljna da vas primi, a kod koje je svežije nego kod vas. I, ako imate priliku za to, pokušajte da spavate napolju, može da bude svežije nego unutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.