U trendu

Rasporedite obaveze i na druge

Mnogo je dama koje veruju da sve moraju same da urade, bilo zato što misle da to niko drugi ne bi mogao kao one, bilo zato što im je neprijatno da traže pomoć, ili misle da bi to bilo neprikladno. A nije neprikladno – kad vam je potrebno, sasvim je u redu deo obaveza dodeliti i drugima.
To važi kako za kuću, tako i za posao, i za sve ostalo gde imate obaveze koje treba pozavršavati. Recimo, majka ste troje dece, i celo veče vam ode dok sve troje večeraju, dok ih nadzirete dok peru zube ili im ih vi perete ako su premali, dok im navučete pidžame, smestite ih u krevet, uspavate ih… A onda tek dolazi na red pranje sudova i još poneki "poslić". Ukoliko suprug nije tu da vam pomogne, ili on u to vreme obavlja neki svoj deo obaveza, možete angažovati i najstarije od dece: možete tom detetu dati i neki džeparac za to, da mlađu braću i sestrice spremi za spavanje, sa sve umivanjem, pranjem zuba, oblačenjem pidžama, možda i nekom pričom za laku noć… Tom detetu će se dopasti što pomaže "kao veliko", a ni džeparac koji dobija mu neće smetati, biće mu to dodatna potvrda da ono što radi vredi.
Ili, posao: neretko se misli da samo podređenima (ako ih imate) možete da podelite zaduženja, ali nije tako. Možete i kolege zamoliti nešto da učine za vas, a u nekim prilikama i šefa – recimo, ako vama treba dve nedelje da se probijate kroz slojeve hijerarhije neke firme da biste došli do traženih podataka ili čega već, a šef to može da završi jednim telefonskim pozivom, svakako da to što će šef zvati umesto vas neće pomoći samo vama već i celoj firmi, računajući i šefa.
Nije nikakva sramota tražiti pomoć, kao ni raspodeliti zaduženja onima oko vas (čak i ako neko nešto ne obavi baš kao vi, zar nije bolje da to barem bude obavljeno, a vi odmornije i pod manjim stresom?), a može puno da pomogne i da doprinese tome da stvari budu obavljene brže i efikasnije, i da svima bude bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.