Rat protiv malja

Kada se jednom donese odluka da se uklanja „višak malja“ sa tela, povratka nazad nema. Bilo da je u pitanju depilacija, brijanje ili neka druga tehnika, većina se nikada više ne vraća na prethodno stanje blaženstva, kada je maljavost bila prirodna i, samim tim, normalna.

Jednom pokrenut proces, štaviše, proizvodi i druge mini-procese. Ako su noge bile prvi bastion trijumfa nad maljama, pre ili kasnije i ruke polako stižu na red, uz nezaobilazne obrve, ili ekstremnije varijante, pristupačne onima koji lakše podnose bol i slepo prihvataju slogan „Istrebiti sve dlake!“.

Kao i u svakom procesu, ono što je inicijalno predstavljalo kratkoročnu operaciju uklanjanja, sa vremenom se širi i novi problemi postepeno stižu u fokus. Jedan od najčešćih jeste problem uraslih dlačica. Ma koliko koristili volšebne losione protiv urastanja, trljali kožu specijalnim grubim rukavicama i frotirskim peškirima, one će se iznova pojavljivati.

Dermatolozi kažu da je mehanizam nastanka uraslih dlačica jednostavan (nasuprot procesu eliminacije, koji je bolan, a nekada zahteva i hiruršku intervenciju). Uzroka urastanja može biti više – ono se dešava ukoliko je, npr, određeni deo kože izložen konstantnom pritisku usled nošenja tesnih odevnih predmeta, ili kada je prilikom depilacije dlačica prekinuta i onda nastavila da raste pod kožom. Kada malja duže vreme boravi pod kožom, sloj koji je okružuje postepeno zadebljava i formira se cista. Ova „tvorevina“ lako podleže infekciji i u tom slučaju koža postaje crvena i bolna na dodir/pritisak.

Ovakav problem treba rešavati uz pomoć dermatologa ili drugog stručnog lica, pošto u suprotnom mogu nastati nepotrebne komplikacije (dakle, zaboravite na drugarice koje će iglicom „za tili čas“ odstraniti nevaljalu dlaku).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.