Ratnica ili isceliteljka na radnom mestu

Specifične strategije kojima se žene služe u poslovnom okruženju korisnije su, prema mišljenju mnogih eksperata, od onih „klasično“ muških. Pri tom se ne misli na (navodne) ženske taktike, poput zavodljivosti ili glumljenja bespomoćnosti, već na pojedine osobine kao što su npr. kooperativnost i razumevanje.

Reč je o tome da u standardnom modelu radne sredine preovlađuje hijerarhija i kompetitivnost, što često može da ugrozi i obeshrabri pojedinca. Stoga neke „ženske“ osobine potpomažu dobru saradnju i nastanak prijatne atmosfere – u pitanju su ponašanja koja naša kultura označava kao „ženska“.

Međutim, stvari se ne mogu tako jasno razdeliti na polovine kada je u pitanju životna realnost. Pravilo „ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se“ i dalje je u primeni, što potvrđuje studija koju je nedavno sačinio tim komanije The Leader“s Edge. U njoj su ispitivani stavovi, strategije i norme starijih poslovnih žena u odnosu na mlađe žene, i na starije muškarce.

Pokazalo se da starije žene usvajaju pojedine „muške“ karakteristike ponašanja – formalizam, oslanjanje na autoritet, dok ideju kooperativnosti i „umrežavanja“ vrednuju manje u odnosu na muške kolege (65.9% žena izjasnilo se da kooperativnost smatra važnim faktorom, dok za muškarce procenat iznosi 75.3%). Sa druge strane, mlađe žene smatraju poželjnom konfrontaciju u mišljenju (82.4%), dok je za starije žene brojka manja – 69.4%.

Naravno, treba uzeti u obzir i činjenicu da se situacija nekada prilično razlikovala u startu: sigurno je da danas žena može lakše da napreduje u poslu, i da je za „prve“ uspešne žene to bilo teže. Otuda i „muški“ momenti u ponašanju, koji sami po sebi ne moraju biti pogrešni: ukoliko nije agresivna i uz dužno poštovanje „onog drugog“, kompetitivnost može biti produktivna. Jedno je, na kraju, jasno: niko nema monopol nad (dobrim i lošim) osobinama, ma kog pola bio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.