Razbijen veliki mit o začeću

Dobre vesti za žene koje pokušavaju da zatrudne: Nova studija je pokazala da ne postoji razlog zbog kog bi radi začeća trebalo da se leži nakon odnosa.

Foto: Beta

Foto: Beta

Široko je rasprostranjeno verovanje da ležanje nakon seksualnog odnosa pomaže da se sperma “usmeri” u željenom pravcu. Isto verovanje je preneto i na žene koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji (tretman kojim se sperma direktno ubrizgava u matericu).

Dve studije su pokazale da petnaestominutno ležanje u krevetu nakon veštačke oplodnje zaista povećava stopu uspeha. Međutim, te studije su bile male. Nova, veća studija, sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Amsterdamu, osporava ta verovanja.

Istraživači su nadgledali 479 žena koje su podvrgnute tretmanu veštačke oplodnje (većina njih je prošla kroz više ciklusa) i prikupili su informacije od skoro 2.000 ciklusa.

Žene su nasumično odabrane da odmah posle tretmana ustanu, ili da leže u krevetu 15 minuta.

Rezultati su pokazali da je 32 odsto žena koje su nakon tremana odmarale u krevetu zatrudnelo, nasuprot 40 odsto žena koje su zatrudnele, a koje su odmah nakon tremana ustajale, prenose mediji.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake