U trendu

Razbijen veliki mit o začeću

Dobre vesti za žene koje pokušavaju da zatrudne: Nova studija je pokazala da ne postoji razlog zbog kog bi radi začeća trebalo da se leži nakon odnosa.

Široko je rasprostranjeno verovanje da ležanje nakon seksualnog odnosa pomaže da se sperma “usmeri” u željenom pravcu. Isto verovanje je preneto i na žene koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji (tretman kojim se sperma direktno ubrizgava u matericu).

Dve studije su pokazale da petnaestominutno ležanje u krevetu nakon veštačke oplodnje zaista povećava stopu uspeha. Međutim, te studije su bile male. Nova, veća studija, sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Amsterdamu, osporava ta verovanja.

Istraživači su nadgledali 479 žena koje su podvrgnute tretmanu veštačke oplodnje (većina njih je prošla kroz više ciklusa) i prikupili su informacije od skoro 2.000 ciklusa.

Žene su nasumično odabrane da odmah posle tretmana ustanu, ili da leže u krevetu 15 minuta.

Rezultati su pokazali da je 32 odsto žena koje su nakon tremana odmarale u krevetu zatrudnelo, nasuprot 40 odsto žena koje su zatrudnele, a koje su odmah nakon tremana ustajale, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.