Razna lica lepote (1)

Izreka „lepota je u očima posmatrača“ često će lepršavo sleteti sa usana onih koji doživljaj lepote ne svode samo na sklad fizičkih mera. Ponekad ove teze o lepom i privlačnom mogu da zazvuče pomalo izlizano, ali je njihova poenta jasna: poimanje i razumevanje lepote uvek zahteva nešto više od samog tela.

Međutim, globalna popularna kultura kao da se urotila protiv takvog stava. O tome svedoče hiljade predstava (ženske) lepote zasnovanih na vitkom (eufemizam za izgladnelo) i mladom ženskom telu koje se putem reklama i filmova rasejavaju diljem planete. Oči posmatrača su u tom slučaju lišene svake subjektivnosti i prisnog odnosa sa objektom lepote koji se meri sa „idealnim standardima“ masovne produkcije.

Farsa koju takmičenja u lepoti često forsiraju – buduće misice koje ponešto prozbore o ekologiji planete ili svom iskrenom interesovanju za čitanje – retko koga ostavi u ubeđenju da je zaista bitno šta osobe u kupaćim kostimima misle – i da li uopšte to čine. Svima je jasno da se u takvim prilikama ne meri nečija „unutrašnja lepota“ (da je zaista tako, pistama bi šetale i osobe sa više od 60 kilograma), već širine, obimi i slične telesne mere. E, da se sve to ne bi svelo na vagu/metar i pohotne oči članova žirija, potrebno je da objekti procene štogod izuste.

Takva novouvedena pravila, umesto da stvore iluziju o „kompletnosti“ ili umnim kvalitetima osobe koja učestvuje na takmičenju, zapravo samo oštro (i neretko sarkastično) potcrtavaju kontrast između duhovnog i telesnog, potvrđujući kulturno nametnut primat potonjeg. Vizija lepote u XXI veku očišćena je od primesa duhovnog i duševnog i prati trend samerljivosti, aktuelan u nauci i digitalnim tehnologijama – model poznat kao 90-60-90.

Naravno, to se ne odnosi na privatne doživljaje lepote, koji još uvek mogu da zazivaju spoj duha i tela, ali ostaju (ponekad u bolnom) raskoraku sa savremenim predstavama. Posmatraču u čijim očima lepota zaista počiva teško je da odbrani pogled od navale polunagih tela koja vrebaju sa svih strana, presrećna u svom razduhovljenom postojanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.