U trendu

Recept za sreću

Nema ko ne želi da bude srećan, da ima sreću u životu. Skoro svako je nekad rekao nešto u stilu: "E, kad bi mi se posrećilo…", ili: "Voleo bih da i ja imam toliko sreće". Dobra stvar je što ne morate čekati da vam sreća padne s neba – za nju se možete pobrinuti i sami.
Kako to mislimo? Baš tako kao što smo i rekli – sreću možete uvesti u svoj život, baš kao što biste u stan mogli uvesti klimu. Naravno, treba se potruditi, ali je dobitak dvostruk: ne samo što ćete imati sreće u životu već ćete i biti ponosni na ono što ste sami postigli u životu, na to što ste se sami pobrinuli da dobijete ono što želite, nije vam poklonjeno. Kako sreću uvesti u svoj život?
Prva i osnovna stvar jeste da budete aktivni. Može da se desi da sreća bude slučajnost, ali to je retko, a čak i tada, verovatno je da bar nešto morate da učinite. Pa i za dobitak na lutriji morali biste bar tiket da kupite, da smislite nekakav sistem, da tiket popunite, da uplatite… U principu, što ste aktivniji, otvoreniji, što radoznalije prolazite kroz život, veće su vam šanse da ćete svoj život obogatiti. Između ostalog, i srećom.
Bitno je i da ste odlučni. Pokazalo se da su osobe koje za koje vam se čini da su "rođene pod srećnom zvezdom" one koje brzo odlučuju, najčešće se oslanjajući na svoju intuiciju. Naravno da nešto može da krene nizbrdo, ali ako ne rizikujete, ako ne pokušate, ništa ne možete dobiti – ne zato što vam je tako "suđeno", već zato što niste ni probali.
Ne zatvarajte se u sebe, već širite mrežu poznanika. Tu spadaju i komšija, poštar, frizerka, kozmetičarka, prodavačica, koleginica… Od njih svašta možete saznati: telefon dobrog i ne previše skupog majstora, adresu odličnog zubara, neko koga oni znaju mogao bi da izdaje baš onakav stan kakav tražite… Može da bude korisno da obratite pažnju na ono što pričaju – recimo, vaša pomalo dosadna frizerka mogla bi honorarno da radi za televizijsku stanicu u kojoj biste i vi želele da se zaposlite (naravno, sami odredite da li je vredno truda slušati neke osobe koje su zaista neizmerno dosadne, makar i postojala šansa da u svoj toj smarajućoj priči bude neki delić nečega korisnog).
Pomažite drugima – to pruža osećaj sreće (plus se desi da poneko i uzvrati onda kada vam je najpotrebnije). Naravno, samo dotle dok ne steknete utisak da vas izrabljuju.
Naučite da uživate u onome što imate sad. Nemojte samo gledati u budućnost, već se potrudite da osećate zadovoljstvo i zbog nečega što već imate (sigurno postoji bar neka sitnica u vašem životu koja vas raduje).
Naravno, maler se može desiti svakome, pa i "srećkoviću". Razlika je u tome što "srećković" maler ne doživljava kao ličnu tragediju ni kao signal da je baksuz, već kao normalan deo svakodnevice koji svakog ponekad strefi.