Retro hit: bedž

Ako su vam dosadili svi detalji kojima upotpunjujete svoj izgled, pa sada bačeni leže u hrpi pored ormara (ah, te dosadne ešarpe, šnale, perje…), postoji simpatična skupina predmeta iz mladalačkih dana koja će sigurno uneti malo vedrine i zabave u modnu dokolicu. Reč je o bedževima; oni od ove sezone ponovo ulaze (doduše, na mala vrata) na modne scene. Sveža dizajnerska imena kao što su Burro ili Michiko Koshino potrudila su se da još prošle jeseni plasiraju neizostavne bedževe u svojim hipermodnim kreacijama. Probajte i vi.

Iako se pojam bedža najčešće vezuje za supkulture mladih, ovi „metalni dugmići“ zapravo predstavljaju univerzalni (modni) izraz. Prvi bedževi prave se još daleke 1870, dok u popularnu kulturu ulaze u pedesetim godinama prošlog veka, da bi potpunu ekspanziju doživeli sa mladalačkim buntom šezdesetih.

Najčešći motiv odabira bedža jeste, pre svega, provokativni slogan: prema analizama „bedžista“, do danas su, između ostalih, najpopularniji natpisi „Rock Against Racism“ i „Send Thatcher on a Cruise“. Međutim, nije nužno dičiti se što smešnijim ili čudnijim tekstom: dizajneri nude bedževe presvučene različitim desenima ili materijalima, „svetleće“ varijante, kao i niz drugih neobičnih rešenja.

Standardno mesto za kačenje je torba ili ranac, ali to ne ometa vašu kreativnost – stavite bedž na šal ili prekrijte okovratnik neke neobične košulje bedževima raznih veličina. Sve mogućnosti su dozvoljene u ovoj sezoni – iskoristite trenutak i osvežite svoj izgled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.