U trendu

S karticom troškovi veći

Rivolving kreditne kartice deluju kao super stvar – dobijete željenu stvar odmah, a plaćate kasnije, u delovima, s kamatom koja se na prvi pogled ne čini velikom – ali s njima treba biti izuzetno oprezan, jer je vrlo lako uvaliti se u "debeli" minus.
Čest tekst mnogih dama jeste da, kad kupuju karticom, i ne osete da su platile, jer će im se svakog meseca naizgled male sume novca skidati s računa, a, naravno, nikakav keš i ne daju. Međutim, upravo u tome je problem – što i ne osetite da plaćate, a kad se troškovi saberu, ispadne da uopšte nisu mali. I, ako kupujete na kredit, uvek će vas koštati više nego ako platite u kešu, zbog kamate.
Naravno, plaćanje na kredit jeste zgodno kad vam je nešto stvarno potrebno odmah, a jednostavno nemate taj keš. U ostalim situacijama može da bude bolje da uštedite, pa kad u ruci budete imali dovoljno novca za ono što želite, tada to da kupite. Jeste, nije nimalo prijatno kada dajete veću sumu novca za nešto, ali ste tada svesne koliko stvarno trošite. Žao vam je da date toliku sumu novca – keš – za tu stvar? Ako plaćate rivolving karticom, zapravo ćete dati još i više – nekada znatno više, u zavisnosti od toga kolika je kamata i na koliko rata uzimate. Jedino što ćete sebe zavarati da zapravo ne plaćate mnogo, jer vam nikakav novac ne prolazi kroz ruke. A za novac koji će otići na kamatu mogle ste da kupite još nešto.
Ako ste još u nešto mlađim danima od roditelja dobili ovlaštenje da koristite njihovu rivolving karticu, mogli ste steći utisak da se do raznoraznih sitnica vrlo lako dolazi. Ostane vam navika da koristite karticu i jednom kad počnete da živite od sopstvenog novca – i dugovi se začas nagomilaju. Plus je tu i psihološki trik: ako ste svesni da već dugujete banci priličnu sumu novca, ne čini vam se mnogo da date nekoliko hiljada na još jedne cipele, dug se neće povećati drastično, ne u odnosu na to koliki je već sada. Tako dospete u stanje da konstantno imate jako velike dugove, a manje trošite jedino kad vam je kartica blokirana. Da se ne zavaravamo: uz sve teoretske pogodnosti, kartica je zapravo "navlakuša" za trošenje.
Šta učiniti? Kao što smo rekli: plaćajte kešom kad god je to ikako izvodljivo, a karticom samo onda kada je apsolutno neophodno. Tako ćete imati bolju kontrolu, više novca za trošenje i ređe ćete upadati u dugove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar