U trendu

Sad ćete vi to u velikim količinama

U principu svi znamo da bi trebalo dovoljno se kretati, pravilno se hraniti, dovoljno se odmarati… Međutim, svi mi manje-više odlutamo od onoga za šta znamo da bi trebalo da radimo. A onda mnogi reše da to "lutanje" nadoknade intenzivnim upražnjavanjem pravilnog, i iznenade se kad rezultati ne budu onoliko dobri koliko su očekivali.
Recimo, rešite da prestanete da tamanite čokoladu, i da umesto toga jedete nešto zdravije. Tako, umesto čokolade, počnete da tamanite sveže voće. Voće je zdrava hrana, zar ne? Jeste, ali to ne znači da ga treba jesti u neumerenim količinama, jer tada postaje štetno. Pored toga što vam može napraviti probleme sa želucem i crevima, voće ne može da zasiti kao neke druge namirnice, a sadrži šećer, tako da ste i dalje gladni, stalno unosite nove količine voća i dodatne količine šećera – i nije vam jasno, ako jedete zdravu hranu, otkud vam problemi s varenjem i zašto se gojite.
Ili, rešite da se fizički aktivirate pošto imate običaj da se ne krećete više nego što apsolutno morate. I nemate nameru da počinjete sa nekim tamo laganim šetnjicama, ne, ima da se preznojite u teretani, i tako maltene svakog dana. Takvim ponašanjem rizikujete povrede; uz to, od intenzivnog vežbanja biste bile znatno više gladne nego inače, ostanete gladne i kad se povredite, jedete previše, i eto dodatnih problema.
Nije problem u čokoladi. Nije problem ni u izležavanju. Problem je u preterivanju. Nećete postati nalik na trokrilni orman od toga što povremeno pojedete malo čokolade, niti će vam mišići postati nalik na puding ako se nekad izležavate. Biće sasvim dovoljno ako ne preterate – ako ne preterate ni sa čim, ni sa jednom grupom namirnica, ni sa preintenzivnom fizičkom aktivnošću, niti sa nedostatkom kretanja. Umerene količine – od svega po malo – neće vas iscrpsti ni izmaltretirati, a osećaćete se mnogo bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar