Samo vi pričajte

Od reklama je praktično nemoguće pobeći – vidite ih na televiziji, čujete ih preko radija, ima ih na Internetu, na plakatima, bilbordima, po novinama, časopisima… Svuda. Onda se neretko desi da pod uticajem tih reklama nabavite nešto što vam zapravo uopšte nije neophodno.
Recimo, mobilni provajder koji vam nudi da možete maltene po ceo dan da telefonirate, a da to ne bude preskupo (mada bi se u praksi, moguće, pokazalo da ipak prilično košta ako baš konstantno telefonirate). Dok peglate, perete, krečite, samo vi pričajte. Super. Ali, da li vam je zaista neophodno da toliko telefonirate? Da i ne spominjemo da multitasking, na primer, istovremeno telefoniranje i peglanje, može da dovede do povreda (ona iz vica bila bi da na uvo umesto telefona prislonite vrelu peglu), a to ne da vam nije neophodno, nego je nešto što žarko želite da izbegnete.
Pa, ne može niko da vas natera da kupite ono što ne želite! Ne može, ali konstantnim ponavljanjem može da vas navede da to poželite. Još ako to nabavi neka osoba s kojom se i nesvesno takmičite, pa, šta je ona bolja od vas? Ako može ona, zašto ne biste mogle i vi? Možete, naravno, ali zbog čega vam je to toliko bitno?
Dobro, šta i ako nabavite nešto što vam nije neophodno, neće se svet zbog toga srušiti, zar ne? Neće, naravno. Svako od nas bar povremeno potroši novac na nešto što mu nije bilo neophodno, nekad se zbog toga kasnije kaje, nekad ne jer mu ta stvar pričinjava zadovoljstvo, a u svakom slučaju je uživao u nabavci. U takvim povremenim nabavkama nema ničeg lošeg, problem nastaje kad nabavite nešto što vam nije neophodno i onda više nemate dovoljno novca za nešto što vam jeste neophodno. I još krenete da gomilate dugove – a dugove je veoma lako napraviti, ali ih je teško vratiti.
Poenta? Kad poželite nešto da kupite (ne govorimo o najosnovnijem, kao što su hleb, mleko, cipele za dete jer su mu stare premale), razmislite zbog čega to želite. Zato što vam je to stvarno potrebno, ili iz zadovoljstva, ili zato što ste toliko puta čuli reklamu da ne možete više da odolite? I tada će se dešavati da kupite nešto pod uticajem reklame, ali će bar vaša odluka biti svesna, sa sagledavanjem posledica koje će ta nabavka napraviti vašem budžetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.