U trendu

Škola u kojoj se uči ljubav

Ne očekujte pismene zadatke iz matematike u ovoj školi. Kada zakoračite u učionicu Wendee Mason budite spremni za težak domaći zadatak. U ovoj školi u Južnoj Kaliforniji, učićete kako da se zabavljate i izlazite sa nekim.

Wendee Mason ima 45 godina i razvedena je. Njen „DateSmart“ i nije tako jeftin (599$), a potrebno je i da odvojite 32 obavezna sata za časove u učionici, zatim 32 sata provodite u izlascima i 20 u „lovu“ na potencijalne partnere u klubovima i restoranima. Ipak, i pored svega, interesovanje je veliko.

Najpopularnije vreme za prijavu? Telefon ove škole je najviše usijan za vreme praznika, sve do Dana zaljubljenih. Razlog tome je što se osećaj samoće se povećava u tom periodu godine.

Učenici ove škole uče da budu otvoreniji prema „romantičnim mogućnostima“, ali i da budu manje osetljivi u slučaju odbijanja. Uče da shvate koje vrednosti ili kvalitete obavezno i bez rezerve da traže. Neki su možda skloniji nepušačima, spiritualnim osobama ili zaluđenicima za brigu o zdravlju. Ono što im se stalno napominje jeste da na početku ostvare dobru konverzaciju, a da seks ostave za kasnije.

Mason ima poseban naziv za to, kaže da je to pristup zvani „8-sastanaka, 90-dana“: čekanje da prođu tri meseca pre nego što se pređe na fizički kontakt.

U učionici ima 20 do 60 ljudi starijih od 25 godina. Ima puno domaćih zadataka i to u formi praktičnog rada, tj. izlazaka. Jedan od predavača, Lietz, kaže: „Ovde nije poenta da samo zgrabite nekoga. Sve počinje na internom nivou, prvo pogledate ko ste vi, šta imate da ponudite i šta želite.“

„Ovaj predmet bi trebalo da postoji u svim srednjim školama,“ kaže Chad Boyd, 33, koji je nedavno završio ovu školu. On je po zanimanju medicinski radnik i ima problema sa ostvarivanjem veza zbog toga što se često seli. Nikada nije bio oženjen, ali želi da nađe „onu pravu“. Chad misli kako svi mogu imati koristi od ovog kursa. Našao je novu nadu u ovim časovima jer predavanja inspirišu lični rast i veru da je uspešna romantična veza ostvarljiva. On još kaže: „Na ovaj način, moguće je da izlazite sa nekim, a da se [fizički] ne vežete toliko brzo, tako da uvek znate šta zaista želite, a ne šta vaše telo želi.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.