U trendu

Skrenuti im pažnju na estetski ili zdravstveni problem

Ima onih kojima se desilo da uoče tuđi nedostatak i osete potrebu da toj osobi skrenu pažnju na taj nedostatak, često uz brižne savete kako da s tim izađe na kraj. Tu je dobro biti diskretan, a nekada je najbolje ne reći ništa, kako ne biste ispale nametljive i kao osoba koja ne ume da gleda svoja posla već se meša u ono što je se ne tiče.
Vidite da je neka osoba gojazna. Da se pogrbila. Da starijoj ženskoj osobi po licu rastu malje (dešava se u kasnijim godinama i damama kojima se to nekad nije dešavalo). Mršava je. Po jakom suncu ne nosi ni šešir ni naočari za sunce. I tako redom – uočili ste da na toj osobi nešto estetski nije u redu, ili da možda ima zdravstveni problem (poput gojaznosti), ili oboje, i želite da joj na to skrenete pažnju, sigurni da ona tog problema nije svesna – želite to u najboljoj nameri, naravno.
Ono na šta te dobre duše koje primećuju tuđe nedostatke neretko zaboravljaju jeste to da osobe s nedostacima imaju ogledalo u kući i da su najverovatnije svesne postojanja problema. Kako bucmasta dama da ne zna kako izgleda? Dama s izraženom nausnicom? Pogrbljena dama? Ona koja je toliko mršava da joj kosti štrče? Dakle, ne saopštavate joj ništa novo – a sasvim je moguće da joj saopštavate nešto što su joj mnogi pre vas već rekli, i da joj je već dosta raznih "dobronamernih" koji joj na to skreću pažnju i daju joj nezatražene savete.
Pored toga, ako se radi o nečemu što ne ugrožava zdravlje, poput nausnice, sasvim je moguće da je dama jednostavno rešila da nije vredno njenog truda ni vremena da se bakće sa tim. To vama može da se ne dopada, "brkata žena" može vam izgledati ružno, ali ako ona s tim ne želi da se bakće, njena stvar.
Ukoliko smatrate da zaista znate odlično rešenje za tu vrstu problema, možete pokušati da toj osobi direktno (i učtivo i kratko) kažete za to rešenje – ako je ne "udavite" objašnjavanjem i pričom šta bi ona sa svojim telom i svojim životom trebalo da radi, već joj samo kratko saopštite informaciju, to bi moglo da bude u redu. Ili je možete pozvati da bude s vama nekom prilikom kada ćete biti u društvu profesionalca koji se bavi tim problemom i koji bi joj mogao reći koje su njene mogućnosti u rešavanju toga (ukoliko niste dovoljno bliske da negde idete zajedno, niste ni dovoljno bliske da dajete veoma lične komentare i savete).
Da ne bude zabune, ako uočite da neko ima fleku na bluzi, normalno je toj osobi diskretno skrenuti pažnju na to. Ukoliko vidite da se zanela nečim i da će se vrlo brzo povrediti (gurnuće prste u šteker, na primer), normalno je upozoriti je. Ali, ako se radi o tome da ste uočile da je ta žena maljava, gojazna, premršava, pogrbljena, bilo šta te vrste, onda se radi o nečemu čega je ona i sama svesna, i izuzev ako imate odlično rešenje za koje ste sigurne da ga ona ne zna, nema potrebe da komentarišete nešto što je svima vidljivo i poznato.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.