U trendu

Skriveni razlozi zašto se ne možete da zatrudnite

Glavni razlozi koji smanjuju šanse da žena zatrudni dobro su poznati: porođaj i dojenje, pilule za kontracepciju, pušenje. Međutim, vrlo često čak i odsustvo tih razloga ne garantuje da ćete ostati u drugom stanju.

Postoje neki skriveni faktori, među kojima su najčešći ovih šest.

6. Unosite previše trans masti

Unošenje trans masti – koje se nalaze u pečenim proizvodima, picama, grickalicama poput čipsa, pržene hrane – mogu negativno da utiču na plodnost, što znači da se ne javlja ovulacija. Pokušajte da ograničite konzumiranje tih namirnica, koje mogu uzrokovati do 73% povećanog rizika za poremećaj ovulacije i da umesto njih unosite zdrave ugljene hidrate. Kada poželite da jedete ove trans-masne ugljene hidrate, bolje izaberite grickalice kao što su banane, kreketi od integralnog zrna, bademi, ili jogurt s bobičastim voćem, prenosi Bright side.

5. Prekomerno vežbanje

Vežbanje može u određenoj meri da poboljša vašu plodnost, ali važno je dobiti odgovarajuću količinu vežbanja. Ipak, previše fizičke aktivnosti može uticati na ravnotežu energije i negativno se odraziti na vaš reproduktivni ciklus. Istraživanja su pokazala da dugotrajno i intenzivno svakodnevno vežbanje može uticati na plodnost. Umerenost je ključ za održavanje vašeg zdravlja i energije.

4. Nizak indeks telesne mase

Ukoliko imate BMI niži od normalnog, to vam može povećati rizik od poremećaja jajnika, neplodnosti i prevremenog porođaja. Poremećaji ishrane mogu biti povezani s nižim BMI i ponekad mogu negativno uticati na menstruaciju i plodnost. Ako smatrate da ne može da pratite svoju ishranu kako bi se što zdravije hranili, možete koristiti specijalizovane aplikacije koje će pratiti vaše kalorije i težinu, kao i druge zdravstvene simptome.

3. Vaš partner je pod prevelikim stresom

Istraživanja pokazuju da na muškarčevu plodnost značajno utiče stres koji doživljava svakodnevno u životu, uključujući posao, porodicu i društveni život. Nemogućnost da se nosi s tim problemima ima najveći negativni uticaj.

2. Koristite pogrešne lubrikante

Kako biste poboljšali šanse trudnoće, pažljivo izaberite ispravnu vrstu lubrikanata za vas. Dobra vest: postoje oni koja mogu biti korisni i za mušku plodnost. Neki imaju odgovarajući nivo pH (7,2-8,0). Drugi sadrže magnezijumske jone i kalcijum koji imitiraju prirodne tečnosti tela. Ovde vam može pomoći i bebi ulje.

1. Ne možete tačno da izračunate plodni prozor

Ponekad je teško napraviti tačna predviđanja, naročito ako vam je ciklus neredovan. Međutim, tehnologija vam može pomoći. Postoje besplatne aplikacije kao što su Flo Period Tracker, koji precizno predviđaju ovulaciju. Osim toga, nakon što zatrudnite možete zadržati aplikaciju jednostavnim prebacivanjem na režim za praćenje trudnoće koji će vam pružiti mnogo korisnih informacija o razvoju bebe i prilagođenim zdravstvenim spoznajama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.