Slatkiši i kompletan obrok za decu

S decom i hranom umeju da budu prave muke. Ne sviđa im se povrće, ono im je "bljak", poneku voćku hoće, neku neće, slatkiše bi skoro uvek hteli, a posle toga ne budu gladni i neće zdravu hranu, koja im je neophodna… Mnogi roditelji se namuče dok nekako ne navedu svoje drage mališane da pojedu dovoljno zdrave hrane.
Većina roditelja pre ili kasnije smisli neki svoj metod kako bi njihova deca pojela dovoljno hrane, po mogućnosti onakvih namirnica kakve su im neophodne za normalan razvoj (nažalost, ne uspe svima da decu naviknu na zdrave namirnice, o čemu svedoči sve veći broj gojaznih mališana – to je delom zbog nezdrave hrane, i to u prevelikim količinama, a delom zbog nedostatka kretanja). Za one koji u ovom trenutku nemaju ideja kako da im dete jede raznovrsnu hranu, ili bi želeli da isprobaju neki nov metod, evo predloga koji je pomogao nekima – možda pomogne i vama.
Obično se deci kaže da će dobiti i slatkiš, ali tek posle ručka, na šta se mališani raskukaju da hoće slatkiše sada. Roditelji nekad popuste i dete posle toga ne bude gladno za glavno jelo. Mi vam predlažemo sledeće: nabavite jedan od onih poslužavnika-tanjira u kojima su odvojeni odeljci za različite vrste hrane (deca vole takve poslužavnike jer su šareni, često sa slikama iz njima omiljenih crtaća) i onda sipajte kompletan obrok po pregradicama. Ako nemate takav poslužavnik, može da posluži i običan veliki tanjir, poslužavnik je samo zabavniji pa se deci dopadne da ga koriste.
Kad kažemo kompletan obrok, mislimo na sve delove, uključujući i desert. Recimo, malo piletine, malo povrća, malo salate, manju čokoladicu ili lizalicu ili koji ste već slatkiš odlučili da date detetu. Ukupna količina hrane ne treba da bude veća od onoga što vaše dete može da pojede za jedan obrok, i detetu treba staviti do znanja da je to ono što ima za jelo (ma koliko molilo, povrće neće biti zamenjeno još jednom čokoladicom).
Tako šareni i na gomilice raspoređeni obroci deci često budu zabavni, i bude im zanimljivo da to jedu. Ne treba ih terati da jedu određenim redosledom, glavno je da pojedu sve ili što veći deo. Ako žele da naizmenično štrpkaju od svega po malo, može. Ukoliko se prvo "bace" na slatkiš, može i to – slatkiš je dovoljno mali da se dete neće zasititi samo od njega, nego će posle toga, jer je gladno, nastaviti i s drugom hranom. Možda neće baš svaki put pojesti povrće koje ne voli, ali su roditelji koji su isprobali ovaj metod uglavnom utvrdili da njihov dragi mališan pojede sasvim zadovoljavajuću količinu raznovrsne hrane – plus više ne bude "ratovanja" oko slatkiša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.