Slažete li se? Ove komade odeće ne bi trebalo da nosite nakon 35. godine, tvrde stručnjaci

Internet je prepun saveta o tome kako bi trebalo da se oblačimo, a često se analizira i primerenost pojedinih odevnih komada s obzirom na nečije godine. Međutim, većina tih saveta pritom ne uvažava bitnu stavku – najvažnije je kako se neko oseća nu tome što nosi, a šta drugi misle o tome ne bi trebalo da bude važan, ili ikakav faktor prilikom osmišljavanja stajlinga.

Na primer, mnogo je analiza sprovedeno o tome koji su odevni komadi primereni za neko životno razdoblje tj. koji nakon određenih godina postaju neprimereni. Tako se i ženama često savetuje da nakon 35. godine iz ormara izbace pojedine komade.

Naravno, većina dama potvrdiće da je u pitanju totalna besmislica jer se baš svaki odevni komad može kombinovati na primeren način i nema potrebe da čistimo svoje ormare zato što neko drugi smatra da u njima ne izgledamo dobro, piše Zadovoljna.hr.

1. Stara odeća za koju smo sentimentalno vezani

Majica iz srednje škole s logom najdražeg benda, donji deo pidžame prepun rupa koji vam je draži od najfinijih svilenih spavaćica, stari kućni ogrtač koji ste davno ukrali iz maminog ormara… Mnogi će reći kako ovakvi komadi samo bespotrebno zauzimaju mesto u našem ormaru, ali nema ništa loše u čuvanju i nošenju odeće za koju ste sentimentalno vezani.

Često se dogodi da su upravo ti stariji komad kvalitetniji od novih. Ne morate ormar na silu puniti novom odećom ako se u staroj osećate prijatno. Stara isprana majica izgledaće sjajno uz farmerke i sandale s visokom potpeticom, mamin ogrtač sigurno je najudobniji na svetu, a u kakvoj pidžami spavate nikog ne bi trebalo da bude briga.

2. (Pre)kratke suknje i haljine

S jedne strane damama stižu poruke kako bi trebalo da se ponose svojim telom, a s druge opomene da nije primereno pokazivati ga u određenim godinama. Ignorišite savete koji vam ne dopuštaju da budete samouvereni. Naravno, za sve postoji vreme i mesto te jako dobro znamo za koju priliku možemo da obučemo vrlo kratku haljinu ili suknju, a u kojoj će neki duži model biti primereniji.

3. Uski odevni komadi

Još jedna besmislica. Nema ništa neprimereno u odeći koja naglašava telo i ne postoje godine u kojima bi trebalo da se odreknemo uskih komada. Najbolji dokaz za to je francuska prva dama Brižit Makron koja se često nađe na udaru kritika jer na pragu 70-ih i dalje nosi „skinny“ farmerke i uske kožne pantalone. Pritom ni u jednoj jedinoj situaciji nije prešla granicu dobrog ukusa, te takve pantalone uvek kombinuje s elegantnim i decentnim komadima i svaki put izgleda fantastično.

4. Štikle „neboderke“

Istina, platforma i vrtoglavo visoka potpetica nisu za svakoga, ali kada u njima znate da hodate i pritom se osećate senzualno i pune samopouzdanja, baš ništa ne treba da vas sprečava u tome da ih nosite. Modni kritičari smatraju da su klasične salonke bolji odabir za žene nakon 35. godine, ali brojne slavne dame iz godine u godinu dokazuju da su i „neboderke“ sasvim dobar i primeren izbor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.