Smanjiti stres disanjem

Stres nas sve pogađa, a nagomilani stres može dovesti do ozbiljnih posledica, do pada imuniteta, do ugrožavanja zdravlja i mnogih bolesti. Stres ne možemo sprečiti, ali možemo redukovati njegovo nagomilavanje u organizmu, i to na veoma jednostavan način – disanjem.
Udobno se namestite na stolici, u fotelji, na podu, ili gde ste već odabrale da sedite. Leđa treba da vam budu prava, kako ništa ne bi ometalo protok vazduha. Zatvorite oči i polako udahnite kroz nos. Zadržite vazduh pet sekundi. Polako izdahnite na usta. Ponovite postupak. Nastavite da ponavljate.
Dok ponavljate opisani postupak, osetite kako vam se telo opušta. Počnite s vratom i ramenima i nastavite naniže, preko svakog dela tela. Zamislite, što jasnije možete, određeni deo tela, i zamislite kako se mišići u tom delu opuštaju sa svakim udahom i izdahom. Osetićete kako se, deo po deo, opuštate, dok ne budete potpuno opuštenog tela. Ukoliko vam, po navici, grozničave misli prolaze kroz glavu, nemojte se zadržavati na njima, pustite ih da samo prođu. Ako se zaista koncentrišete na pravilno disanje i na zamišljanje mišića i na opuštanje, neće biti mnogo mesta za druge misli.
Ponovite opisani metod disanja barem dvadeset puta; može i duže ako želite. Kad završite s postupkom, bićete opuštene, a neće proći više od deset do petnaest minuta – što znači da je vreme za ovaj postupak moguće naći čak i ako ste pretrpane obavezama.
Ukoliko ovo budete redovno ponavljale, stres neće nestati iz vašeg života – to bi bilo nemoguće – ali ćete se vi osećati bolje, jer neće biti nagomilane neprijatnosti u organizmu, niti će vam imunitet lako oslabiti.
Probajte! Ne traje dugo, ne košta ništa, nema negativnih posledica, a možete mnogo da pomognete sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.