Smeh pred ogledalom

U vreme kada kao da su svi sve nervozniji, svaka ideja za popravljanje raspoloženja može dobro da dođe. Evo jedne takve ideje za dobro jutro – dovoljni su vam ogledalo, minut-dva vremena i malo dobre volje.
Moguće je da se sećate filma „Trumanov šou“ (režija Piter Vir, glavna uloga Džim Keri) i toga kako se glavni junak svako jutro blesavi pred ogledalom. To su šašavi prizori koji zasmejavaju publiku – i, takođe, to su psihološki trikovi koji zaista funkcionišu.
Na vama je šta ćete konkretno uraditi pred ogledalom. Možete sebi reći: „Dobro jutro, lepotice“, pa čak i cmoknuti svoj odraz. Možete isprobavati različite izraze lica, možete se i samo nasmešiti sami sebi ili se, ako vas to više zabavlja, kreveljiti pred ogledalom. Ili možete samo da zamislite nešto smešno.
U čemu je trik? U tome da uradite nešto – šta bilo – što će vam izmamiti osmeh na lice. Osmeh koji ćete videti u ogledalu. Izrazi lica su nešto na šta se automatski reaguje, verovatno ste primetili da, kad vam se neko nasmeši, najčešće i vi automatski uzvraćate osmehom. Tako da, kad vidite svoj nasmešeni odraz u ogledalu, uzvratićete osmehom, vaš odraz će se takođe smešiti, vi ćete ponovo uzvratiti osmehom… Moguće i dok ne pomislite da je cela stvar luckasta i ne nasmejete se.
Zvuči šašavo? I jeste, i šašavo, i neobično, i luckasto i mnogima verovatno neozbiljno – ali deluje. Deluje dovoljno da se bar minut smeškate, možda i da se nasmejete, i time sami sebi ulepšate jutro. U toku dana i dalje možete imati probleme, ali će vam ostati makar mrvica jutarnjeg lepog raspoloženja – a moguće i više od mrvice, moguće i dovoljno da vam ceo dan bude lepši.
Probajte! Ne gubite ništa – vreme za ovo se lako nalazi, stvarno ne traje duže od minut-dva, osim ako same tako ne poželite – a možete da dobijete primetno lepši dan nego što biste ga inače imale. Smeha ionako nikad nije dovoljno, a kamoli previše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.