Sneg donosi slatki miris praznika

Pao je prvi sneg u Beogradu. Sneg nas još od detinjstva vezuje za novogodišnje praznike. U ostalim delovima sveta gde je većina stanovništva katoličke veroispovesti, uveliko traje Božićna groznica. Sve svetske metropole odavno su već okićene i u toku su poslednje pripreme pred praznik. Ali i u poređenju sa tim ili bilo čim, nema bolje i lepše najave nove godine od prvih snežnih pahulja na našim ulicama.

Kako ulazite u novogodišnju atmosferu? Obično zadnjih dana decembra na poslu. Počinju priče o dočeku, putovanjima, savetima o tome šta kupiti. Dovoljno je nekad da čujete kolegu u liftu kako zvižduće neku dečiju prazničnu pesmicu i da navru sva ona topla osećanja koje svaka od nas vezuje za nastupajući period. Ovo je period u kome često uhvatimo sebe kako nosimo odeću iz emotivnih razloga – džemper koji nam je baka jednom isplela za Božić, crvene šalove i rukavice kao kad smo bile male, ili zlatne lančiće koje smo nekada dobile od mladića i drugova. Tiho nam dolazi neki čudan osećaj iščekivanja nečeg jako lepog, novog. Nije to bukvalno čekanje nove godine već neki slatki osećaj nade u dolazak nekih posebnih i srećnih prilika.

Novogodišnji praznici su vreme specifične euforije, vreme kada se misli na porodicu, na one najbliže. Kako ih obradovati, iznenaditi, šta pripremiti za jelo ili kakve im ukrase kupiti. Treba misliti na vreme i ne čekati velike subotnje pretpraznične gužve. Uvek se kreće sa kićenjem jelke. Neka ona bude velika i što veselija i bogatija. Neka cela kuća svetluca i miriše na kolače. Neka muzika sa dečijim smehom i vriskom odzvanja sobama.

Pripremite se na vreme na one lepe poklone koje ćete dobiti od dece: džemper sa zimskim motivima, jelkama i pahuljicama, zimske kape sa velikim crvenim kićankama, ili vunene kućne patofne. Sećate li se samo onog džempera iz filma „Dnevnik Bridžit Džons“? Pripremite vaš najtopliji osmeh i odložite sve suvišne stvari na dno fioke, odakle će se one elegantno izgubiti.

U sveukupnoj toj gužvi, žena nikada ne zaboravlja kako će se obući te noći. Žene ne bi bile žene kada bi to kojim slučajem izostavile. Često nas savlada osećaj preteranog doterivanja jer želimo da izgledamo što lepše i svečanije. Nova godina izgleda kao veliki izazov za sređivanje i ulepšavanje. Makar ostajale kod kuće sa malom decom, ne jenjava skrivena želja da se obučemo specijalno i nekako poboljšamo svečanost prilike. I nikako ne zaboravite da obučete nešto crveno na prelasku iz stare u novu godinu – to će vam doneti sreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.