U trendu

Šokantne tvrdnje naučnika: Ne postoji NORMALAN ženski polni organ

U do sada najvećoj naučnoj studiji zaključak je jedinstven – ne postoji ništa što može da se zove „normalna vagina“. Iako je trend posebno mlađih žena operisanje polnog organa, tačnije njegovo sužavanje i korekcija usmina, naučnici sada kažu da su merili vulvu ženama i nisu došli do zaključka kolika i kako ona treba da izgleda.

Švajcarski naučnici su ispitali 650 žena od 15 do 84 godine. Merenje nije pokazalo šta to treba da smatramo za „normalno“ i „prosečno“.

Kako prenosi „Daily mail“ toliko je različitih proporcija da je jednostavno moralo da se dođe do ovakvog zaključka iako je labioplastika, operacija polnih usana, u sve većem je porastu širom sveta.

Ginekolog dr Kenet Levej kaže za britanski magazin da je svaki pokušaj da se ženska vulva opiše kao normalna i prosečna osuđen na propast.

„Iskustva žena i njihova mišljenja o tome kako taj deo njihovog tela treba da izgleda je vrlo subjektivan. Mi kao lekari ne možemo da kaže kako to treba da izgleda. Ne može da postoji standard za vulvu“, rekao je dr Levej.

Imamo slučajeva, navodi dalje ovaj ginekolog, kada žena u tom predelu izgleda sasvim normalno, ali svedoči da kada vozi bicikl ima vrlo, vrlo neprijatan osećaj. Takođe, postoje žene koje nemaju nikakve tegobe, ali na oko se vidi da tu nešto ne štima, prenosi B9.net.

Prema Američkom društvu za estetske operacije u 2013. godini je 5.000 radilo labioplastiku. Do 2015. ta brojka je porasla na 9.138 žena, a u 2016. je čak 12.666.

Labioplastika, odnosno korekcija stidnih usana, hiruški je zahvat smanjenja ili preoblikovanja stidnih usana u svrhu postizanja željenog izgleda ili zbog funkcionalnih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.