Spavajmo, sanjajmo… (1)

Dobar san je ključ dnevnog funkcionisanja. Ipak, iako imamo to u vidu, mnogi od nas svesno smanje broj prospavanih sati zarad nekog „višeg razloga“. Nespavanje je najčešće motivisano ili (preteranom) ambicijom ili potrebom da se provede vreme sa prijateljima ili bliskom osobom, a sve u sklopu s dnevnim ritmom obaveza. Posledice ovakvog ponašanja: generalna premorenost, podočnjaci, nervoza, pad imuniteta i još mnogo (ne preterano prijatnih) efekata koje nedostatak sna utiskuje na lice i telo.

Opštepoznata činjenica da minimum od osam sati vodi ka potpunom opuštanju i odmoru organizma ipak nije pravilo: nekim ljudima naprosto više prija da spavaju duže, dok drugima odgovara manja doza sna. Treba ispitati sopstveni bioritam i odrediti vreme za san na osnovu realne potrebe koju osećamo – i ne škrtariti na tome.

Savremen život, koji podrazumeva hrpu obaveza na poslu i kod kuće i koji ne ostavlja puno vremena za kreativnu dokolicu, kao da usmerava ka skraćivanju vremena sna nauštrb drugih (nama vrednijih) aktivnosti – čitanja, dovršavanja poslovnih obaveza, razgovora. Ipak, takva strategija može da funkcioniše samo neko vreme – već nakon nekoliko dana „neprospavanog“ života, organizam pokazuje znake iscrpljenosti i zahteva jedan dobar boravak u krevetu.

Neophodnost dobrog noćnog odmora prepoznale su i mnoge kompanije na zapadu, koje svojim zaposlenima nude specijalne prostorije za „dnevni odmor“. To su mesta u kojima možete otpočinuti pola sata, bez ometanja i sa sigurnim buđenjem, da biste se orni i sveži vratili poslovnim zadacima. Naravno, taj dnevni san ne može da nadomesti noćni odmor, ali barem pruža predah u kolotečini dnevnog ritma.

Namerno i svesno „budno ulaženje“ u kasne noćne sate može da izgleda kao svojevrsna ušteda vremena, ali – nije. Istina glasi da sa prethodnim dnevnim umorom na plećima ne možete da budete produktivni u potpunosti, te da ćete verovatno praviti greške i stvari raditi sporije nego inače. Narodna izreka „jutro je pametnije od večeri“ u slučaju ovakvog transfera obaveza na račun sna – važi u potpunosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.