Spavajmo, sanjajmo… (2)

Naposletku, kontinuirano nespavanje može da dovede i do poremećaja ritma spavanja, što se manifestuje nesanicom, „lakim“ snom, te opštom iscrpljenošću i umorom. Da biste to izbegli, lekari preporučuju nekoliko tehnika vraćanja dobrom ritmu spavanja:

– Izbegavati kafu i čaj u kasnim satima

Pića ove vrste samo dodatno „uznemire“ organizam usled dejstva kofeina, te ih stoga treba konsumirati u dnevnim satima. Možete popiti čašu toplog mleka ili nekog negaziranog voćnog soka.

– Uspostaviti večernju rutinu

Mali ritual pred spavanje sigurno će pomoći da se telo dovede u odgovarajuće stanje. Naviknite se da koristite različite tehnike opuštanja: gledajte omiljenu emisiju ili se istuširajte mlakom vodom i odmah potom smestite „u krpice“. Kao i prilikom ustajanja, niz ustaljenih radnji predstavljaće svojevrstan signal organizmu kako je nastupilo vreme za spavanje.

– Držati samo jednu knjigu pored kreveta

To je savet za strasne čitače, kojima je još od detinjstva poznata situacija istovremenog listanja više interesantnih knjiga i besomučnog čitanja do u kasne sate. Jedna (i samo jedna) knjiga pored kreveta moći će sasvim lako da okupira vaš (pospani) mentalni prostor i da vas polako uljuljka u carstvo snova.

– Ako vam se ne spava, ne treba praviti paniku

Prisilni metodi „navlačenja na san“ (brojanje ovčica i sl.) – najčešće nemaju dejstva. Ukoliko vam baš ne ide, to nije razlog za paniku: ostanite budni te noći, ali vodite računa da ne spavate ni narednog dana. Sledeće večeri neće biti nikakvih problema – spavaćete poput bebe.

– Izbegavati spavanje tokom dana

San u toku dana je najveći neprijatelj normalnog noćnog ritma spavanja. Potrudite se da svesno redukujete tu naviku i da vreme koje biste posvetili popodnevnoj dremki sačuvate za neke produktivnije aktivnosti i time sebi ujedno obezbedite čvrst noćni san.

– Ustajanje i leganje u (približno) isto vreme

To je okosnica uspostavljanja dobrog dnevnog bioritma – ukoliko uspete da naviknete organizam na kontinuirani ritam leganja i buđenja, nećete imati problema sa kvalitetom i dužinom sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.