U trendu

Sprečite prehladu pesmom

Videle ste nešto veoma čudno. Vaša koleginica je kinula – i odmah počela da pevuši svoju omiljenu pesmu! Kakve sad veze ima kijanje sa pevanjem? Da li je to neka nova moda, ili je vaša koleginica ozbiljnije bolesna nego što se na prvi pogled čini? Nemojte se čuditi; zapravo, ne bi bilo loše da postupite poput svoje koleginice – nije loše obaveštena. O čemu se radi?

U jednom istraživanju lekari su otkrili da pevanje poboljšava odbrambenu moć organizma. Najbolji efekti pokazali su se u eksperimentu u kome su učestvovali pevači crkvenog hora. Nakon samo jednog sata pevanja Mocartovog „Rekvijema“ – udvostručio se broj antitela u njihovoj krvi; bez ikakvih dodatnih sredstava, imunokapi ili bilo čega sličnog – samo pevanje, i ništa više!

Međutim, nemate baš neki sluh! Nema veze; pevanje pomaže u svakom slučaju. Još uvek nije poznat uzrok ove pojave, ali svakako ima bar neke veze s tim što radite nešto u čemu uživate – a većina ljudi, čak i oni bez sluha, vole da bar povremeno pevuše. Ovde se ne radi o pokazivanju svog pevačkog (ne)umeća, već jednostavno o uživanju. Dakle, kad se sledeći put prehladite, pokušajte da pevate umesto da se kljukate raznim tabletama – ionako ne treba preterivati sa tabletama. Vaš želudac će vam biti zahvalan na tome.

Ono što još uvek nije utvrđeno i što naučnici planiraju da istraže u nekom od sledećih ispitivanja jeste to koliko dugo štiti ovaj pozitivan efekat pevanja. Ipak, to vas ne treba da spreči – dok se ne pronađe odgovor na to pitanje, slobodno primenjujte terapiju pevanjem. Za razliku od mnogih još uvek neispitanih lekova i tehnika, pevanje bar ne može da škodi (a ako ništa drugo, popraviće vam raspoloženje, što će sa svoje strane povoljno uticati na vaše zdravlje).

Lepo se kaže u našem narodu: „Ko peva, zlo ne misli.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.