Sprečite rak dojke

Sve veći broj žena u svetu ima rak dojke. Bolest je jako opasna, ali ako se otkrije na vreme, ima pomoći, a i hiruški zahvati su jednostavniji. No, da do svega toga uopšte i ne dođe, poslušajte sledeće savete.

Vežbajte

Žene koje vežbaju smanjuju pojavu raka dojke za 35%. Vežbe mogu trajati kratko, važno je samo da su konstantne – vežbajte svakoga dana makar po 10 minuta.

Skinite brushalter

Žene koje nose brushalter (ma kakav da je, ipak steže taj deo tela) manje od 12 sati dnevno ujedno upola smanjuju rizik od dobijanja raka.

Jedite manje mesa

Ubacite ribu, mlečne proizvode i piletinu u vaš jelovnik.

Ne preskačite povrće

Smanjićete rizik od čak 46% samim tim što ćete u neograničenim količinama jesti povrće i voće. Može biti skuvano, suvo, sveže, itd., bitno je samo da ga u dnevnoj ishrani ima što više.

Jedite kupus

Kupus ili nešto iz iste porodice kao što su karfiol, brokoli, rotkvice, repa, imaju posebne supstance koje „drže“ rak na udaljenosti. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje.

Hrana sa dosta kerotina

Iako nije nekog posebnog ukusa, šargarepa čini dosta za vaš organizam. Servirajte je kuvanu ili narendanu, ili eventualno napravite sok i pijte jednu čašu dnevno.

Birajte organsko

Potrudite se da ono što kupujete na pijaci nije prskano raznim pesticidima jer su oni jedni od glavnih uzroka raka. Po proceni medicinskih stručnjaka, žene koje su obolele od raka imale su visok nivo organohlorina (koji se inače nalazi u prskanom voću) u krvi.

Hranite se ispravno, nosite sa sobom neku voćku ili svežu šargarepu i kad god imate vremena, umesto kafe, cigarete, ili pića, vi pojedite nešto od toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.