U trendu

Sprečiti rak dojke hranom (1)

Naslov članka je možda previše optimističan, jer nije poznato da je uopšte moguće sprečiti rak dojke hranom, niti kako ga tačno sprečiti. Ipak, postoje izvesne preporuke koje namirnice treba konsumirati, a koje izbegavati kako biste smanjile verovatnoću da obolite od ove opake bolesti.
Voće. Ne toliko da vam poremeti varenje i napravi stomačne probleme, ali većina dama jede nedovoljno voća (idealna doza je pet porcija dnevno, što je otprilike pet jabuka srednje veličine ili slična količina drugog voća). Voće sadrži snažne antioksidante, fitohemikalije i vlakna. Sve to pomaže u održavanju organizma zdravim i smanjuje šanse da obolite od raka.
Povrće. Opet, pet porcija dnevno. I u povrću postoje snažni antioksidanti, fitohemikalije i vlakna, ali ne isti kao u voću, tako da su potrebne i jedna i druga grupa namirnica u dovoljnim količinama.
Hrana bogata karotenoidima. Tu spadaju dinja, mango, bundeva, ljuta paprika, kelj, spanać, blitva, lišće deteline, kiseljaka, repe… I ta hrana je bogata antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju verovatnoću da dođe do raka, između ostalog i do raka dojke.
Vlakna. Posebno su dobra vlakna iz celog zrna žitarica. Za njih je otkriveno da smanjuju rizik od nastanka raka dojke i debelog creva. To je otkriveno u studijama na životinjama, tako da nije poznato da li je efekat baš isti i na ljude, ali svakako u nekoj meri pomažu.
Smanjite unos masnoća. Ovo se odnosi na masnoće uopšteno, na zasićene masti, kao i na masti životinjskog porekla (koje ćete naći i u maltene svim pecivima iz pekare, jer je svinjska mast najjeftinija). Još uvek se vrše istraživanja o tome kako tačno količina i tip masnoće u našim telima povećava ili smanjuje rizik da dobijemo rak dojke; istraživanja na životinjama ukazuju na to da postoji mogućnost povezanosti između unosa određenih tipova masnoća i povećanja ili smanjenja rizika od nastanka raka dojke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.