Srećne kod kuće

Srećne kod kuće? Ma, kakav je sad to naslov? Toliko ste se borile da izgradite karijeru, da imate jednaka prava sa muškarcima, da im pokažete da ste podjednako sposobne (ako ne i sposobnije) kao i oni – i sad bi neko opet da vas zatvori u kuću? Neće moći!

Ne brinite, ne pokušavamo nigde da vas zatvorimo. Samo vas obaveštavamo o novom trendu, koji, izgleda, postaje sve izraženiji u zapadnim zemljama. Naime, premda je doskora bio imperativ postići sve odjednom – biti i žena od karijere i savršena domaćica i majka – čini se da to, barem među pojedinim ženama, jenjava. To ne znači da se one opredeljuju da budu samo domaćice i majke i ništa više; ipak, pojedine žene postaju pomalo umorne od karijere i žele da se, na izvesno vreme, posvete samo deci.

Naravno, i ranije su žene na neko vreme prekidale s poslom da bi rodile (i, po mogućnosti, i dojile punu godinu dana) decu. Međutim, raste tendencija da se to odsustvo s posla produži; ne zauvek, ali ne ni samo prvih šest meseci ili godinu dana detetovog života, već, po mogućnosti, dok dete ne pođe u školu. Sve više raste uverenje da je za decu veoma bitno da majke budu s njima po ceo dan – dok ne dorastu za školu (naravno, podrazumeva se i da se druže s vršnjacima). Zapravo, prilično je mali broj majki koje žele osmočasovno radno vreme; neka istraživanja pokazuju da mnogo više njih želi četvoročasovno radno vreme, a najveći broj – da ne rade uopšte dok im dete ne pođe u školu, već da sve vreme posvete uzgajanju dece.

U čemu je stvar? Izgleda da mnoge žene smatraju da je savremena žena zbog građenja karijere izgubila dodir sa majčinstvom, pa žele da to ponovo nauče. Ne osećaju se ugroženo zbog privremenog (ili, u nekim slučajevima, stalnog) zastoja u karijeri; naprotiv, osećaju se potpuno ispunjeno kao majke i nimalo im ne smeta smanjenje brzine života i nedostatak histerije oko jurnjave za karijerom.

Nemojte pogrešno da nas shvatite: ne nagovaramo vas ni na šta. Ako vas vaša karijera čini srećnom i osećate se ispunjenom – super! Samo smo mislili da biste volele da znate da ima žena koje svojevoljno odustaju od karijere (na kraće, duže ili neograničeno vreme) kako bi podizale decu – i srećne su zbog toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.