Srećni u braku

Poslednjih godina ljudi se mnogo lakše odluče na razvod nego na sklapanje braka. O tome govori tendencija porasta broja razvoda. Ipak, ima i onih kojima mnogi zavide, i prosto se nameće pitanje šta je to, tj. kako su neki parovi u braku više godina, a i dalje deluju kao da su se tek upoznali, zabavljaju se. Brak je zajednica koju čine dve individue i one se trude da to zajedništvo i očuvaju. Po istraživanju jednog američkog časopisa koji se bavu problematikom braka i porodice, najveći broj anketiranih parova izjavilo je da svoj brak obogaćuju poklanjajući pažnju sledećim stvarima:

1. Pričajte jedno sa drugim
Parovi koji su srećni u braku, glavni razlog i uzrok za sreću nalaze u priči. Umesto okretanja leđa ili izlaska napolje, ostanite u kući i pričajte jedno drugome, pomozite ili se bar potrudite. Ne mora da znači da ako ste sa nekim dugo, znate sve o njemu/njoj. Baš naprotiv, uvek ima stvari koje su ostale nedorečene, zbog čega ćete možda nekada zažaliti. Za priču nikada nije kasno, ali za brak jeste.

2. Flertujte
Verovatno ste nekada, kao deca, maštajući o braku mislili da ćete voditi ljubav svakoga dana. Statistika govori da samo trećina parova u braku vodi ljubav jednom nedeljno, a ostali parovi 1-2 puta mesečno. Da se ne biste svrstali u drugu grupu, poslušajte savet jednog od anketiranih: „Seks je kao čokoladna torta. Nakon neprestanog petodnevnog konzumiranja te torte, ona više nema vama poseban ukus. Šta se dešava kada samo pričate o njoj pet dana? – Ta torta će onda imati divan ukus.“ Drugim rečima, parovima se savetuje da jedno drugome pričaju šta vole da rade, šta žele, a šta ne. Sama priča o tome će ih više zbližiti i učiniti ih poželjnijim.

3. Glupirajte se zajedno!
Smejte se, šalite se, imajte svoje posebne znake, određenu gestikulaciju za neke stvari, događaje, za koje samo vi znate šta znače i na šta se odnose. Smeh je lek. Nađite vremena da se zabavite nečim što možda i nije tako zabavno za druge, ali vama baš to čini dan zanimljivim. To može da bude bilo šta: šetati zajedno po kiši, skakati po baricama, gledati španske serije i imitirati glavne likove ili dati jedno drugom njihove nadimke, i ko zna šta još.

4. Zadržite svoju nezavisnost
Ako ste u braku, to ne znači da su sve aktivnosti zajedničke i da sve radite kao par u množini. Zadržite vaše slobodno vreme, napravite svoj kutak u stanu, bavite se sportom ili imajte neki hobi koji je samo vaš. Tako ćete uvek imati o čemu da pričate. Naravno, to ne znači da se udaljavate jedno od drugog i da jedva čekate da odete na svoju stranu. Ne kaže se uzalud „Kako možeš da mi nedostaješ ako si uvek tu.“ I to malo vremena koje ćete provesti odvojeno pojačava vašu vezu i svaki dan čini posebnim.

Ovo su metode koje su se pokazale jako uspešnim. No, svaki brak je institucija za sebe, zahteva različitu vrstu „nege“, zato se potrudite da u ličnom slučaju ne pogrešite „terapiju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.