U trendu

Šta čitati? „Anno Drakula“ (1)

Sa izvesnom nostalgijom sećate se mlađih dana, kada ste čitale klasičnu englesku literaturu i uživale u njoj; onih davnih dana dok ste uživale u literaturi o Šerloku Holmsu, u Stokerovom „Drakuli“ i u Dikensovom „Oliveru Tvistu“, kao i onih nešto kasnijih godina kad ste sa uživanjem čitale „Sagu o Forsajtima“. Sećate se i raznih varijanata na temu Džeka Trboseka.

Ukratko: sviđa vam se literatura iz viktorijanskog perioda, kako engleska, tako i sa nekih drugih strana. Volele biste da obnovite sećanje na tu literaturu, a opet, volele biste i nešto moderno. Uz to, volite i horor. Kao i većina žena, volite i romanse, a sviđa vam se i da vas jedna jedina knjiga podseti na nekadašnja uživanja u mnogim drugim knjigama. Ako ste se prepoznali u ovom opisu, imamo predlog za vas: „Anno Drakula“ savremenog britanskog autora Kima Njumana.

„Anno Drakula“ je, na neki način, alternativna istorija, to jest, roman tipa „šta bi bilo da je ovako bilo“ – u ovom konkretnom slučaju: šta bi se dalje dešavalo da u Stokerovom „Drakuli“ profesor Van Helsing nije uspeo da pobedi Drakulu; da je Drakula, umesto da pobegne u Rumuniju, ostao u Engleskoj, suočio se sa Van Helsingom i pobedio. U ovom romanu, desi se mnogo toga.

Drakula je pobedio Van Helsinga; profesor i njegovi sledbenici su ili mrtvi, ili u stalnom strahu za svoj život, ili su i sami postali vampiri. Drakula se oženio kraljicom Viktorijom i vlada Britanskom imperijom. Pod njegovim pokroviteljstvom, vampiri su izašli iz senke; biti vampir čak postaje i neka vrsta trenda.

Kao što se i može očekivati od viktorijanske ere, klase i dalje ostaju klase; siromašni postaju vampiri tako što plate prostitutki vampirki da ih ujede, a oni imućniji mogu da biraju čijoj će se krvnoj liniji pridružiti (nije svejedno koji vampir vas ujede, jer svaka od krvnih linija ima neke svoje posebne sposobnosti, kao i moguće mane; na primer, Drakulina krvna linija je zatrovana i njeni pripadnici su bolesni, ali imaju sposobnost menjanja oblika i komunikacije s vukovima, dok nemački vampiri komuniciraju s pacovima, kineski sa leptirima i tako dalje).

Neki ljudi (nazvani „toplokrvni“ od strane vampira) biraju da postanu vampiri kako bi mogli da dalje napreduju na društvenoj lestvici; neki se i dalje drže svoje ljudskosti. Drakula se nemilosrdno obračunava sa svima koji mu se usprotive, a njegovo krvno potomstvo tretira „toplokrvne“ kao životinje i manje-više radi šta mu se prohte. U Engleskoj je haos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.