Šta da mi dete čita?

Raspust je; drago vam je što se vaše dete lepo zabavlja, ali volele biste da i pročita nešto vredno. U redu, ne sviđa mu se lektira – ruku na srce, nije se sviđala ni vama – a gunđa i na one knjige koje ste vi čitali kao dete (ma, to je praistorija). U opštoj žurbi i trci da obezbedite sredstva za život, baš i nemate vremena da redovno pratite novu dečju literaturu. Evo jednog predloga za vas: „Artemis Faul: operacija Arktik“ (pisac je Irac Oin Kolfer).

Ovaj roman je nastavak tinejdž hita „Artemis Faul“ (ne brinite, mogu da ga čitaju i mlađi od tinejdžera – već negde od sedam godina pa naviše). Originalni „Artemis Faul“ je imao izvesne probleme kao što su loš smisao za humor, slaba karakterizacija (potpuno neuverljivi likovi) i problematična etika (glavni junak je dvanaestogodišnji genijalni kriminalac; izgledalo je kao da autor smatra da je potpuno u redu oteti nekoga radi otkupnine). Srećom, nije neophodno pročitati prvi deo (koji je, inače, prilično popularan i u svetu i kod nas – nećemo da komentarišemo tu popularnost) da bi se razumeo nastavak – a nastavak je potpuno drugačiji.

O čemu se radi? Kao i prvi deo, i „Artemis Faul: operacija Arktik“ meša dečji roman, krimiće i keltsku mitologiju (samo to radi znatno bolje nego prvi deo). Trinaestogodišnji Artemis Faul, mladi genije, kriminalac i egoistično derište koje ne poštuje nikoga, dobija poruku kojom se traži otkup za njegovog oca. Naime, Artemis Faul Stariji je nestao pre tri godine i zvanično se smatra da je mrtav. Artemis Faul Mlađi je presrećan što mu je otac živ, ali vrlo dobro zna da će najverovatnije i on i otac biti ubijeni čim otmičari (inače, ruski mafijaši) dobiju novac. On je savršeno sposoban da smisli genijalne planove, ali čini se da to ovog puta neće biti dovoljno. Za to vreme, u vilinskom svetu, čini se da neko gobline (koji su svi, manje-više, priglupi kriminalci, nešto poput uličnih bandi nesposobnih da se organizuju u nešto veće) snabdeva zabranjenom ljudskom tehnologijom. Policijski komandir, elf Džulijus Rut, kao i Holi Šort, prva elfica policajac, smatraju da iza toga stoji Artemis Faul, kao praktično jedino ljudsko biće koje uopšte zna za postojanje vilinskog naroda (a ni kriminal mu nije stran).

Međutim, ispada da mladi Artemis nema nikakve veze s tim i tako se sklapa nezamislivi dogovor: Artemis će pomoći vilinskom policajcu da otkrije šta se zapravo dešava, a zauzvrat će dobiti pomoć vila prilikom spasavanja svog oca. Samo, stvari su znatno komplikovanije nego što izgledaju…

Ovde problema sa etikom nema: sve što dečak želi jeste da spase oca; sve što vilinski policajci žele jeste da zaustave kriminalce. Smisao za humor i verbalno prepucavanje između likova su znatno zabavniji nego u prvom delu, a likovi prilično uverljivi (računajući i vile, gobline, patuljka, kentaura…). Nećemo da otkrivamo kraj, ali ćemo reći da mladi Artemis konačno nalazi ljude (i ne samo ljude) koje je u stanju da poštuje (zapravo, otkriva da su sve vreme bili oko njega), uči se nekim vrednostima (recimo, vrednosti prijateljstva), a i drugi likovi nauče ponešto.

Sve u svemu, zabavna knjiga, puna akcije, simpatičnih likova i humora, koja će usput, nenametljivo, naučiti vaše dete ponečemu (nekim ljudskim vrednostima, malo geografije, malo fizike, hemije, psihologije i brzog razmišljanja – da, da, sve to u knjizi koju i pametno sedmogodišnje dete može da čita). Toplo je preporučujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.