U trendu

Šta kad se srce doslovno slomi?

Nema ko nije čuo za izraz „slomljeno srce“. Taj izraz nije samo fraza, a nije ni eufemizam za srčani udar, premda su simptomi slični (mučnina, otežano disanje, bol). Sindrom slomljenog srca postoji kao medicinski problem i češće pogađa žene nego muškarce.

Ovaj sindrom može, zaista, biti izazvan burnim krajem ljubavne veze, ali ne samo tim – mogući uzroci „slomljenog srca“ mogu da nemaju nikakve veze s ljubavnim životom. Uzrok može biti stres, smrt bliske osobe, neka drastična vest, kao što je ona o tome da vam je provaljeno u stan ili da vam je pokradena sva mukom skupljena životna ušteđevina… Bilo šta što izazove veliko uzbuđenje.

To preveliko uzbuđenje izazvaće trenutnu paralizu srca – hormoni adrenalin i noradrenalin, izlučeni u veoma visokim dozama, blokiraće rad leve srčane pretkomore pa ona više neće pumpati krv u aortu. U čak 93 odsto slučajeva ovaj sindrom će se javiti kod žena, posebno u životnom dobu kada je smanjeno lučenje estrogena, hormona koji štiti srce, što znači posebno nakon menopauze. Smatra se da je sindrom slomljenog srca češći kod žena nego kod muškaraca, jer su one emotivnije i mnogo lakše se uzbuđuju.

Bolesti srca i krvnih sudova su najčešći uzrok smrti ženske populacije u Evropi, pa se naučnici slažu da bi trebalo podrobnije ispitati uticaj psihičkih stanja i poremećaja na srce. Recimo, depresivne osobe su više izložene riziku od srčanih oboljenja – a žene su češće pogođene depresijom nego muškarci.

Ukoliko vas je ovaj tekst uplašio, evo i malo ohrabrenja: sindrom slomljenog srca se uspešno leči, ukoliko se odmah ustanovi (dakle, ako osetite navedene simptome, smesta se obratite lekaru). Tada je pacijentu moguće odrediti terapiju kojom se smanjuje i uklanja stanje grča. Nakon nekoliko dana terapije, srce ponovo radi normalno i na njemu ne ostaju oštećenja.

A kako do ovog sindroma ne bi ni došlo, pokušajte da se ne uzbuđujete previše – znamo, mnogo lakše reći nego učiniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.