Šta se čita? „Zagrcnut“

Volite neobične, otkačene, „ludačke“ knjige? Dopali su vam se „Borilački klub“ (da, ima i film, u kojem igraju Edvard Norton i Bred Pit) Čaka Palahnjuka, a možda i njegov sledeći roman, „Preživeo“? Želele biste da vidite šta je još neobično smislio ovaj pisac koji je od detinjstva patio od nesanice (koju je jako lepo opisao u „Borilačkom klubu“)? U tom slučaju, biće vam drago da znate da je još jedan njegov roman izašao kod nas – naslov je „Zagrcnut“. O čemu se radi?

Viktor Mansini je propali student medicine. Takođe je i seksoman (ne brinite, nema ama baš nikakve veze sa silovanjem). Ima posao koji ne može da smisli – u lokalnom kolonijalnom spomen-parku (posao mu je da se pretvara, kao i gomila njegovih kolega, da je iz osamnaestog veka – u njegovom slučaju, irski sluga iz osamnaestog veka – sve na veselje turista i školskih ekskurzija na kojima se dečica dosađuju i prave gluposti). Viktor ima i dodatni problem: mora da plaća poremećenoj majci nimalo jeftin smeštaj u staračkom domu, a izgleda da će joj biti neophodna i sonda za hranjenje kako ne bi umrla od gladi, a to je nešto za šta Viktor definitivno nema finansijskih sredstava.

Da bi nekako namakao novac, kao i iz još nekih razloga, Viktor po skupim restoranima primenjuje sledeći trik: zagrcne se hranom i pušta nekog od prisutnih da ga spase. Njegov „spasilac“ oseća se kao heroj, pa mu i kasnije šalje čestitke, pita ga za zdravlje i eventualne probleme, čak mu i povremeno šalje novac. Mnogo restorana, mnogo spasilaca… Samo, nikako da sakupi dovoljno novca, posao je sve nesnosniji, a na sve to se i zaljubljuje u doktorku svoje majke…

U „Borilačkom klubu“ dobili ste uputstva kako biti instant anarhista sa eksplozivnim sredstvima od stvari koje možete naći u obližnjem supermarketu. U „Preživelom“ ste dobili uputstva kako očistiti i najuvrnutije fleke, kao i podatke o nuzefektima raznih sredstava za ulepšavanje i nabacivanje kondicije. Uvrnute informacije dobićete i u „Zagrcnutom“: otkačene ideje o seksualnim „pomagalima“, kao i šta najbanalniji medicinski problemi (na primer, kašljucanje, ili jedna tačkica negde) mogu da znače (spisak svih jezivih, često i smrtonosnih boleština kojih taj simptomčić može biti znak). Ako se baš jako bojite bolesti, ne čitajte ovu knjigu.

Ukoliko pak tražite otkačenu i zabavnu knjigu koju ćete često morati da odlažete da se pošteno ismejete ili da kažete okolini: „Ne mogu da verujem, ovaj nije normalan!“, „Zagrcnut“ je pravi izbor za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.