Šta se „zaboravi“: kontracepcija

Odrasle ste žene; verujete da znate sve što je potrebno o kontracepciji. Znate kako da se zaštitite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti i nemate šta još da naučite o tome. Ipak, da li ste sigurne da znate baš sve? Da vam ginekolog uvek baš sve kaže? Pročitajte ovaj tekst, pa prosudite da li ste sve to već znale.

Kada vam lekar kaže koliko je efikasno neko sredstvo za kontracepciju, on misli na efikasnost u idealnim uslovima. Dobro, ne može biti baš tolika razlika? Prosudite same: pilula za kontracepciju u idealnim uslovima štiti od trudnoće u 99% slučajeva, a u praksi je taj procenat 92%. Razlika za kondom je još veća: u idealnim uslovima štiti u 94% slučajeva, a u praksi 84%. Da biste povećali efikasnost pilule, uzimajte je svakog dana u isto vreme; kondom će biti efikasniji ako ga koristite sa lubrikantima, jer će se na taj način sprečiti pucanje.

Efikasnost pilule može prilično da zavisi i od vaše težine – ukoliko imate preko 70 kilograma, pilula će delovati 60% slabije, naročito ako je jedna od onih sa manjom dozom estrogena. Radi se o tome da je metabolizam žena težih od 70 kilograma znatno brži, pa im je potrebna veća doza hormona da bi se zaštitile (ili potpuno drugačije kontracepcijsko sredstvo – preterane doze hormona mogu uzrokovati rak); pored toga, pilule će se taložiti u masnoći, umesto da kruže krvotokom i štite od trudnoće.

Spirala: koliko znate o njoj? Ona je veoma efikasna, ali je koristi mali broj žena, jer često i ne znaju za nju. Nema uzimanja u određeno vreme; nema viška hormona. Spirala je intrauterini uložak od plastike (postoji i varijanta od bakra i traje duplo duže od plastične) u obliku slova „T“ koji vam lekar stavi u grlić materice. Plastična spirala traje oko pet godina, bakarna i do deset (naravno, možete tražiti od lekara da vam je izvadi i ranije). Nažalost, spirala ne štiti od polnih bolesti; osim toga, postavljanje je za neke žene bolno, a za sve neprijatno. Može se desiti da izazove bolnije menstruacije.

Na našem tržištu sada su dostupni još neki hormonski metodi: flaster i vaginalni prsten. „Orto-evro“ flaster se jednostavno nalepi na butinu, donji deo stomaka, ispod grudi ili na nadlakticu i nosi se tri nedelje (kao što i pilule pijete tri nedelje); potom se skine na nedelju dana da biste dobile menstruaciju. Slično je i sa vaginalnim prstenom, osim što se on stavlja u vaginu (očigledno je iz naziva); neke žene ne podnose prsten – izaziva im pojačanu sekreciju i iritira sluzokožu.

Nažalost, ne postoji stoprocentna zaštita od polnih bolesti (čak ni celibat). Čak ni kondom, koji je jedino efikasno sredstvo zaštite od polnih bolesti, ne štiti od svih oblika kondiloma (polnih bradavica). Pored toga, kondomi koji su prevučeni slojem spermicida pod nazivom „nonoxynol 9“ oštećuju membranu zaštitnih ćelija vagine, pa vas time čine prilično osetljivom na svaku polnu boleštinu kojoj padne na pamet da vas zaskoči. Srećom, podaci o tome da li je kondom prevučen ovim spermicidom trebalo bi da su napisani na ambalaži, pa možete utvrditi koje marke kondoma da izbegavate.

Kao što smo rekli, stoprocentna zaštita od trudnoće i polnih bolesti (kao, u suštini, ni od bilo čega drugog u životu) ne postoji; ipak, ako postojeća sredstva koristite sa partnerom koga zaista znate i kome možete da verujete, trebalo bi da uglavnom budete u redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.