Šta sve može laser u kozmetici (1)

San je svake žene da izgleda, pa, savršeno. Ne postoji žena koja za sebe zaista misli da joj je telo savršeno – uvek tu ima još nešto što bi moglo da se „doradi“. Recimo, tu su problemi tipa popucalih kapilara, ožiljaka, dosadnih dlačica kojih bi zaista volele da se oslobodite jednom zauvek… U ovakvim problemima tretmani laserom vam zaista mogu pomoći – evo šta možete da očekujete od njih.

Kako uopšte deluje laser? Dubina prodiranja laserske svetlosti u tkivo zavisi od njene boje i talasne dužine. Laser, u principu, pogađa samo tkivo određene boje. Tako će jedna vrsta lasera zagrevati samo crveno tkivo i neće imati nikakvo dejstvo na tkivo neke druge boje. Druga vrsta lasera delovaće samo na crno, bez ikakvih propratnih dejstava na crveno tkivo. Tako je upotrebom određenog lasera moguće tretirati isključivo ono tkivo koje je u fokusu pažnje vašeg lekara (podrazumeva se da bi trebalo da se raspitate o nivou stručnosti i iskustvu svog lekara sa tom vrstom lasera).

Jedno od čestih pitanja je koliko je tretmana laserom potrebno da bi se rešio neki problem. U principu, kada se radi o manjim dermatološkim problemima, dovoljan je jedan tretman da bi se postigao željeni efekat. Ukoliko su zahvaćene veće površine kože, ili se problem krije u dubljim slojevima, moguće je da će biti neophodno da se tretman ponovi više puta; recimo, uklanjanje dlačica: dešava se da za trajno uklanjanje dlačica bude neophodno i osam tretmana – jer laser pogađa samo one dlačice koje su u tom trenutku u fazi rasta.

Kod lasera je jako zgodno to što zahvati njime obezbeđuju zaista izuzetnu preciznost, ne oštećuju okolno tkivo (osim ako je laser jako loš ili onaj koji njime upravlja nije dovoljno stručan za takvu vrstu posla) i uglavnom nisu jako bolni (mnogi su i potpuno bezbolni). Dakle, pri kakvim problemima možete očekivati pomoć od lasera?

Izražene bore: koža se glača tako što se uklanja njen gornji sloj; pored toga, deluje se i na dublje slojeve, pa se vlakna kolagena skupljaju, a koža se zateže. Za takav zahvat koristi se CO2 laser sa dobrim dubinskim efektom ili erbijumski laser sa slabim dubinskim efektom i blagim glačajućim dejstvom (bolji je kad se radi o manje izraženim borama). Prilikom ovog zahvata oseća se blago peckanje (zato je sedativ preporučljiv), a sledećih dana pojaviće se i kraste. Efekat je u principu odličan, ali je ograničen na pet do sedam godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.