Šta sve treba znati o strijama?

Šta su strije?

Strije su mali procepi u koži koji se pojavljuju kad se ona preterano rasteže. Razlikuju se u boji, od nijansi svetlo ružičaste, do boje tamnog purpura. Proces rastezanja izaziva pucanje vlakna elastina i kolagena u koži, slično gumici koja izgubi elastičnost. To rastezanje stvara ožiljke. Posle dugog vremenskog perioda, obično godina, strije mogu da izblede, ali ožiljci ostaju.

Šta izaziva strije?

Poznato je da gubitak kolagena i elastina, i velika rastezanja kože, izazivaju vidljive tragove i u epidermisu (gornji sloj kože).

Nekoliko je faktora koji doprinose nastajanju strija:

 • Nasledni faktor – Koža može biti genetski predodređena za ovu pojavu
 • Tip kože – Suva koža ima manje elastičnosti nego masna
 • Težina i rast – Naglo mršavljenje i gojenje, odnosno nagli rast kod adolescenata
 • Trudnoća – Povećanje težine usled trudnoće
 • Bodi bilding

  Iako postoje ljudi koji su podložniji strijama, niko nije imun, pa čak ni muškarci. Takođe, treba imati na umu da ako se strije nisu pojavile tokom prve trudnoće, to ne predstavlja nikakvu garanciju da se neće pojaviti tokom sledeće.

  Većina preparata koji obećavaju čudesno otklanjanje strija sa vaše kože sadrži kolagen, elastin i antioksidante. Ono što se uvek preporučuje je redovna upotreba ulja koje sadrži vitamin E. Poželjno je nanositi onaj u kapsulama direktno na deo kože pokriven strijama. Aloe Vera gel takođe se preporučuje za čestu upotrebu. U Americi se kao domaći lek koristi cimetovo ulje i kakao puter, ali u ovu preporuku je veoma opravdano sumnjati.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.