Stalno zapitkuju o vašim finansijama

Pitanje vaših primanja i ličnih finansija je lično pitanje, a opet, ima onih koji sebi uzimaju za pravo da vas o tome zapitkuju (ne govorimo o tome da vas pita bankarski službenik kad hoćete da podignete kredit), kao što ih ima koji smatraju da je u redu da postavljaju lična pitanja bilo koje vrste. Normalno je da vam to smeta, ali bi ipak trebalo biti pažljiv sa odgovorom.
Recimo, vi finansijski ne stojite loše. Nije da ste bogate – daleko, vrlo daleko od toga – ali nije ni da grcate u dugovima, da se plašite hoćete li uspeti da platite račune ili će vam iseći struju, hoćete li umreti od gladi, hoće li vam se cipele, koje već propuštaju kišu, toliko raspasti da nećete uopšte moći da ih nosite, a nemate za nove. Onda se desi da se čujete s prijateljicom sa kojom se duže vreme niste čule, ona vas pita jeste li dobro, uspevate li da preživite krizu, a kada čuje da ste finansijski u redu, počne da zapitkuje kolika su vaša i muževljeva primanja, kako ste opremili stan, vozite li auto i koji… Normalno je da vam takvo propitkivanje zasmeta, i sasvim je moguće da grubo promenite temu – znate da je ta prijateljica izgubila posao, ali to joj ipak ne daje za pravo da vas propitkuje kao da ste u policiji, zar ne?
Ne daje joj za pravo, ali, s druge strane, ne treba ni biti grub prema prijateljima. Pored toga, ma koliko neki smatrali da novac nije glavna stvar u životu (u pravu su, nije), pitanje finansija je ipak osetljivo pitanje. Bilo da novca imate ili nemate, ta vrsta pitanja i razgovora može vas povrediti, pa nije dobra ideja još i dodavati na to grubošću.
Šta učiniti kad vas zapitkuju o finansijama, a nije im u opisu radnog mesta da to čine? Morate li da odgovorite, kako ne biste povredili prijateljicu, makar vama bilo neprijatno da odgovarate? Ne morate, ali je moguće i izbeći grubost. Možete ljubazno reći da imate pravilo da ne razgovarate o novcu, hvala bogu, preživljavate, i zatim blago pitati tu osobu nešto o njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.