U trendu

Starenje lica – mladost duha (1)

Strah od starenja progoni nas sa svih strana: bilbordi, reklame i modne kampanje obiluju mladim i privlačnim licima, te gomilom saveta o tome kako zaustaviti taj grozni i neprirodni proces starenja. Ovo potonje predstavlja čist produkt zapadne kulture, gde je ideal večite lepote otelovljen u raznovrsnim „fejs liftinzima“ i sličnim operacijama koje (nesretno) telo čine bastionom mumificirane mladosti.

Posebna odbojnost prema tragovima starenja očituje se kada je reč o borama. Sve druge promene (seda kosa, povećanje težine) mogu u manjoj ili većoj meri biti redukovane – najteže je prikriti izmene na licu.

Korektivna kozmetika zahteva dosta vežbe i strpljenja, dok u najvećem broju slučajeva produkt biva našminkano lice sa borama. Famozna upotreba krema takođe obećava privid mladalačke, glatke kože, dok zapravo većina sličnih kozmetičkih produkata ne može da izbriše tragove godina (eventualno može da poboljša stanje kože, ali ne i da prekine starenje).

Ipak, starenje kože (kao i celog organizma) ne mora da bude degradirajući proces u potpunosti: sa prethodnim zdravim životom i pravilnom ishranom verovatnije je da će vaša koža bolje reagovati „na godine“. Naravno – puno smeha će, možda, ostaviti bore oko očiju, ali i učiniti da delujete mlađe (cavet „ostanite mladi duhom“ treba ozbiljno shvatiti). Setite se slike Dorijana Greja: na vašem licu ne piše samo količina kalorija, cigareta ili cena krema koje ste strpljivo nanosili još od 18. godine, već i kvalitet vašeg života, odnosi i emocije koje ste izgradili s vremenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.