Stari prijatelji, novi prijatelji

Kada ste stalno pretrpani obavezama, postaje teško održati kontakt sa starim prijateljima. Zbog toga osećate grižu savesti, plus vam i nedostaju ti prijatelji, i onda se neretko desi da se potpuno zatvorite i pred mogućim novim prijateljstvima.
Zaposleni ste. Imate sopstvenu porodicu. I ne sećate se kada ste poslednji put razgovarale s drugaricama iz detinjstva – u stvari, s bilo kojim prijateljicama. Razgovarate vi s mnogima, svakodnevno, ali to su kolege, poznanici, komšije, roditelji prijatelja vaše dece, nastavnici vaše dece, njihovi privatni nastavnici, treneri… Ispada da više samo odgovarate kad vam se obrate i rešavate ono što se mora odmah rešiti, nego bilo šta drugo. Stvarne komunikacije tu ima veoma malo.
Ono što se još desi jeste to da pokušavate da se dogovorite sa starim prijateljicama za neko viđenje, ali nikako da se međusobno uskladite (sve imate mnogo obaveza). I to vas frustrira. Frustrira vas u toj meri da i ne primetite da ne znate kako se zapravo zove mama drugarice vaše ćerke, znate je samo kao, recimo, Bojaninu mamu. Zapravo, o mnogima od tih ljudi koje svakodnevno srećete ne znate skoro ništa; pod pritiskom obaveza i frustracijom zbog nepostizanja kontakta sa starim prijateljima zatvorili ste se pred mogućnošću upoznavanja novih – a neki od njih bi vam, možda, mogli postati dobri prijatelji. U svakom slučaju ćete neko vreme provoditi zajedno, šteta je ne upoznati se.
Šta učiniti? Udahnite duboko nekoliko puta, a zatim pokušajte malo da se smirite. Iritirajuće je, jako, kad nikako da se vidite s prijateljicama s kojima delite toliko stvari iz prošlosti i kad u kratkim razgovorima koje povremeno obavite s njima shvatite da ste propustile još neki važan događaj u njihovom životu, ali to nije razlog da sebi zabranite da što je moguće lepše živite sopstveni. Otvorite se prema ljudima koje sada često srećete – neće vam se svi dopasti, ali bi se među njima mogla naći poneka osoba s kojom zaista želite da se družite, a već vam je način života takav da je viđate i da imate kada da razgovarate s njom. Probajte!
A stari prijatelji? Oni s kojima nikako da se uskladite i da se svi vidite? Tu postoje mogućnosti koje pruža savremena tehnologija, kao što su programi koji vam omogućavaju da se makar u virtuelnom svetu okupite i proćaskate. To je daleko od stvarnog kontakta, ali je bolje od ničeg, i može da pomogne da se pregura period kada ste pretrpane obavezama – a jednom će naići i neki mirniji period, kada ćete moći da nađete vreme i za stvarno viđenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.