Stariji izgled zbog šminke

Šminka u principu služi tome da dame (danas i ponekog gospodina) učini privlačnijim, da istakne ono što je na njima lepo, a prikrije nedostatke. Međutim, i prečesto se dešava da šminka nekog učini starijim nego što zaista jeste.
Najčešće doba u kome devojka uči kako da se našminka jesu tinejdžerske godine. Velikom broju tinejdžerki šminka služi, između ostalog, baš tome da učini da deluju starije, jer žure da se što pre osete kao žene, i da budu kao takve prihvaćene, ne kao klinke. Ne kažemo da u toj tinejdžerskoj želji ima nečeg lošeg, samo što se dešava da damama ostane navika da se šminkaju na isti ili sličan način i onda kada žele da izgledaju mlađe od svojih pravih godina, ili onda kada, recimo, imaju 24 godine i žele da baš tako i izgledaju. Može da zvuči paradoksalno, ali ako želite da vam šminka „oduzme“ godine, ne treba je koristiti na isti način kao kada ste bile tinejdžerke, jer time postižete kontraefekat.
Može li to malo konkretnije? Može. Birajte lagane teksture i podjednako lagano ih nanosite. Dramatičan izgled koji daju snažan crni ajlajner i bleda puderom pokrivena koža izgledali su „kul“ kada ste imali 16 godina. Ako ste u tridesetim, ili u sredini dvadesetih, s takvom šminkom izgledaćete umorno, uz bore koje zbog pudera postanu, nakon nekog vremena, još vidljivije, a oči uokvirene crnim privuku pažnju na one sitne borice oko njih za koje ne želite da budu vidljive. Neutralna senka i čokoladno-braon olovka će istaći oči, ali ne i borice.
Kremaste strukture s dodatkom koji vlaži kožu daće vam nežniji izgled. Takođe, dobra je ideja da ono što imate da prikrijete prikrijete „tačkasto“, dakle, samo na mestima gde postoji problem, a ne da pokrivate celo lice. Maramice za uklanjanje viška masnoće su dobra ideja za čelo, nos i bradu. Puder bi bilo dobro izbegavati, izuzev kad se radi o očima, i to o kremastoj varijanti pudera.
Oprezno i sa svime što svetluca. Takva šminka izgleda jako lepo – ali i učini vidljivim svaku linijicu, boricu i poru. Isticanje jagodica takođe može da bude problematično, jer se između 25. i 35. izgubi ona bebeća bucmastost, i lice dobije oštrije crte. Crte odrasle žene, i to je sasvim u redu i lepo, ali nema nikakvog razloga da se ta oštrina naglašava. Umesto senčenja, bolje je korišćenje svetlijih boja. Svetlije nijanse ispod obrva delovaće kao mini lifting, a svetlije rumenilo duž jagodičnih kostiju će vizuelno dati mladalačku popunjenost obraza koja se s godinama gubi.
U najboljim ste godinama – neka i šminka to istakne!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.