Stojte pravo

Dodajte sebi 3 cm u visini. Ispravite se. Većina žena nema pravilno držanje tela i usled toga ramena i leđa su im povijena. To je univerzalni problem. Najlakša provera je da ustanete i napravite kružni pokret ramenima unazad i zaustavite ih, tako ćete se uspraviti i uvideti da ste malčice više. Naravno, ne možete nastaviti rast ili dodati nekoliko centimetara, ali sigurno ćete primetiti razliku.

Povijena leđa i ramena nisu nerešiv problem, dovoljno je raditi nekoliko vežbica svakoga dana i vremenom ćete se navići da stojite pravo a da to ni ne primećujete kao dodatan napor. Jačanjem kičmenog stuba, leđa i ramena, doneće vam samo dobro, sprečiće raznorazne povrede toga dela tela, lakše ćete održavati kondiciju i duže ćete ostati aktivni u životu. Što pre otkrijete da imate nepravilno držanje tela, to bolje za vas, jer kada se nađete u srednjim godinama života, tada pomoći nema – telo se do tada već naviklo na dotadašnji stav.

Najveći neprijatelj kičme i vašega pravilnog stava je dugotrajno sedenje. Telo se opusti, koncentrisani ste na rad, na kucanje, pisanje, crtanje, ili šta god, malo po malo i glava vam je sve bliža papiru i ubrzo će vaš prirodni oblik izvijenosti kičme koji je u obliku latiničnog slova S postati ćirilično S. Onda ćete postati jedan od 90% ljudi koji pate od nekog vida poremećaja kičmenog stuba. Ne treba vam to. Pokušajte da sedite pravo dok ste na radnom mestu, za stolom dok jedete, ne naslanjajte se na sto laktovima, dok vozite kola uspravite se. Ako nosite torbu na jednom ramenu, trudite se da često menjate stranu ili počnite da nosite ranac, rasteretite svoja ramena. Uvedite rutinu vežbanja ujutru i uveče (kasnije i tokom dana), izvijajte ramena nekoliko puta unazad i unapred. U početku će vas možda malo boleti, ali vremenom ništa nećete osećati jer će mišići očvrsnuti i navići će se na normalan stav uspravljenih leđa. Ujedno će se mišići stomaka zategnuti i cela figura će izgledati vitkija, zdravija, i u formi. Štikle vam neće biti potrebne jer ćete ovako „porasti“ za nekoliko centimetara, koje ste izgubili tokom godina nepravilnog držanja tela ni ne znajući to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.