Stop preteranom trošenju!

Što vi volite šoping… Koja žena ne voli? Kako odoleti svim tim lepim, šarenim stvarčicama koje vas prosto dozivaju iz svakog izloga? Plus, leto i dalje traje, a leti je nekako sve lagodnije, lepše, opuštenije – i lakše se odlučujete da kupite "samo još ovo". Morale ste da se opremite za letovanje, zar ne? Trebalo je nabaviti kupaći kostim (još bolje – dva), kreme i kremice za sunčanje, papuče jedne, papuče druge, sandale, a i one tamo sandale su baš lepe, pa poneka haljina, pa… Puno toga. Onda ste primetile i divnu stvarčicu koja bi se baš dopala vašoj prijateljici, a vi tako volite da poklonima obradujete svoje drage…
Leti, dok vas greje sunce i sve je svetlo i lepo oko vas i dok sanjarite o letovanju (a možda i odete nekud), lako je odlučiti se na povećano trošenje i naći izgovore, pardon, opravdane razloge za to. Onda je s tim trošenjem teško stati. Leto se primakne kraju i počnu rasprodaje, kao i obično na kraju svake sezone. Sve je po sniženim cenama (doduše, u našem stilu, 20%, 30%, možda 50% popusta, dok je u svetu normalno da na rasprodajama na kraju sezone cene budu i 80% niže), ponovo primetite papuče koje su vam se baš dopale, ali niste imale novca da ih kupite, a i ona lepa lagana haljinica tamo je na sniženju… Stop! Ovako se, bez obzira na sniženje, potroši zaista mnogo novca. Što je još gore, potrošite ga na stvari koje vam zapravo nisu potrebne i koje ćete obući jednom ili nijednom. Potpuno ispraznite sve račune koje imate u banci, u "debelom minusu" ste i nemate onda ni za ono što vam je zaista neophodno. Pa vam isključe telefon ili struju.
Odreknite se letnje euforije kupovanja – makar do novogodišnje rasprodaje. Pobegnite od rasprodaja – koliko stvari na njima vam je sada zaista potrebno? Još jedne papuče za plažu sredinom septembra? Simpatična trendi haljinica za koju je već sada suviše hladno, a koja sledećeg leta više neće biti u modi? Ima i drugih stvari koje mame poglede, a ne samo rasprodaje. Recimo, divni novi model mobilnog – a šta fali ovom koji sada imate? Šta fali satu koji trenutno imate? Jao, tamo je na sniženju divna kašmirska rolka, jeste da je i tako skupa, ali kašmir… Kašmir je super – i suviše je rano za njega.
Suzdržite se. Napravite plan trošenja – nešto kao poslovni plan – i strogo ga se pridržavajte. Od mesečnih prihoda izdvojte za ono što mora odmah da se plati (struja, komunalije, telefon, kablovska…), a ostatak pažljivo rasporedite. Nekom je rođendan i treba odneti poklon? Pogledajte po kući – u ludilu kupovanja sigurno ste kupili nešto što vam nije zaista potrebno, a što može da bude lep poklon. Nakon što neko vreme budete primenjivali ovu "terapiju", videćete kako vam račun u banci ponovo postaje pozitivan.
Taman na vreme za novogodišnje kupovine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.