Studija otkiva ko više stresira žene – muževi ili deca

Veliko istraživanje, sprovedeno u SAD-u na više od 7000 supruga i majki pokazalo je da su muškarci veći izvor stresa za žene nego što su to deca.

Glavni razlog je što se ponašaju detinjasto i to nije samo subjektivna procena od strane žena, već je i naučno potvrđena činjenica da su muškarci nezreli i to upravo u onim godinama kada bi svojim suprugama i partnerkama trebalo da budu najveća podrška (20-e i 30-e kada većina parova ima malu decu). Britanska studija otkrila je da muškarci sazrevaju tek kada navrše 43 godine, piše Dejli Mejl.

Ne postoji vreme za sebe

Prema spomenutom američkom istraživanju, ženama najteže pada to što nemaju dovoljno vremena tokom dana kako bi odradile sve kućne, porodične i poslovne zadatke. Tri četvrtine ispitanica rekle su da su porodica i domaćinstvo isključivo njihova briga. Za sebe uopšte nemaju vremena.

Dete, a ne odrasla osoba

Skoro polovica ispitanih žena, njih 46 posto, reklo je da ih supruzi iscrpljuju više nego klinci jer se ponašaju kao velika deca. Nivo stresa ispitanica tokom ovog istraživanja bio je izuzetno visok. Jedna od pet žena priznala je da joj je najveći izvor stresa to što joj suprug ne pomaže zbog čega ima osećaj da je u tom braku sama. Supruga doživljava kao jedno od dece.

Muška strana priče

Ali, muškarci imaju malo drugačiji pogled na ovu problematiku. „Problem nisu muškarci, nego brak. Brak je po prirodi stresan, čak i onaj dobar. Brak je puno zahtevniji od roditeljstva. Spojite to dvoje – roditeljstvo i brak – i imate savršen recept za stres“, izjavio je za Today Hal Runkel, suprug i otac dvoje tinejdžera koji je i porodični terapeut koji se u svojoj praksi svakodnevno susreće s iscrpljenim i preopterećenim bračnim partnerima koji više nemaju snage za svakodnevne zadatke niti strpljenja jedno za drugo.

Samo traže lepu reč

Dok žene govore da su im nezreli supruzi najveći izvor stresa, muškarci to ne vide tako. Štaviše, smatraju da su uključeni u porodične obaveze i da pomažu svojim ženama, kako u domaćinstvu, tako i u vaspitanju dece i to više – nego što su ikada kroz istoriju. Međutim oni smatraju da ne dobijaju nikakvu pozitivnu reakciju za svoj angažman i trud. Istraživanje sprovedeno 2012. na 1500 očeva i objavljeno na portalu Today, pokazalo je da njih dve trećine od svojih supruga želi zauzvrat samo lepu reč – da ih pohvale kada urade nešto dobro.

Znači li to da kod odabira partnera treba tražiti one nešto starije od sebe ili se jednostavno osloniti na sreću pa se nadati da će vaš ipak biti izuzetak koji potvrđuje pravilo, nismo sigurni, ali utešno je znati da niste jedine. Takođe, činjenica je da su žene puno žilavije i sposobnije nego što misle pa uspevaju da stvari drže pod kontrolom i učine da sve funkcioniše.

Zamislite samo da je situacija obrnuta, odnosno da sve što padne na vaša leđa, padne na njegova. Verovatno bi vladao haos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.