U trendu

Sunce i sreća

Stalno slušamo: nije dobro izlaziti na sunce, opasno je, rak kože… Opet, kad dođe leto, nekako smo srećniji nego inače. Jeste, smeta nam vrućina, ali svejedno smo lepše raspoloženi nego u toku zime – i bez obzira na vrućinu, imamo više energije nego zimi. Smeta nam bleštanje jake svetlosti, ali i dopada nam se, nekako smo bolje raspoloženi… Ukratko, čini se da smo leti srećniji nego zimi – i tako reaguje velika većina ljudi. O čemu se radi? Otkud to?
Jedan od razloga za bolje raspoloženje je taj da naše raspoloženje u velikoj meri zavisi od količine svetlosti koja nas okružuje. Sunce ima i izvestan uticaj na lučenje melatonina (hormon koji reguliše našu potrebu za snom). U sumrak, ili ako nam je slabo osvetljenje, lučenje melatonina se povećava, a posledica toga je da naš organizam usporava svoj rad i priprema se za odmor. Dok boravimo na suncu, količina melatonina se smanjuje, pa osećamo priliv energije.
Poznate su letnje ljubavi – o tome smo već pisali. Ukratko: sunce podstiče našu potrebu za aktivnošću, za bavljenjem sportom, za kretanjem na svežem vazduhu – a to će podstaći lučenje serotonina, "hormona sreće". Tako veseli i lepo raspoloženi i puni energije upoznamo nekog i…
Sad, moguće je posle ovoga postaviti pitanje da li su ljudi koji žive u sunčanim krajevima srećniji od ostalih. Nešto tako ne može pouzdano da se tvrdi, ali statistike pokazuju da stanovnici severnih krajeva, naročito onih gde zimi gotovo da i nema svetlosti, češće pate od depresija.
Zato: ne bežite od sunca! U najvrelije doba dana nemojte izlaziti bez preke potrebe (toplotni udar ili sunčanica vas sigurno neće usrećiti), ali kad nije baš "ono najopasnije" (između 11 i 16 časova), naoružajte se kremom za sunce s visokim zaštitnim faktorom (poželjno je da se njome namažete i ako samo idete u šetnju), šeširom koji će vas zaštititi i dobrim naočarima za sunce (jedna od njihovih osobina je da vam se "ne smrkne pred očima" kad ih stavite) i pravo na sunce! Uživajte i budite srećne!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.