U trendu

Super knjiga za zimu: „Igra prestola“

Kao male, volele ste bajke; sada smatrate da su bajke za decu. Ipak, povremeno poželite da pročitate nešto što će vas podsetiti na bajke poput onih iz vašeg detinjstva, a da to ipak bude ozbiljnije. Ako se prepoznajete u ovome, imamo pravi zimski predlog za vas: „Igra prestola“ Džordža R. R. Martina, po mnogima trenutno najboljeg pisca fantastike.

„Igra prestola“ je prva knjiga serijala „Pesma leda i vatre“. Ovaj roman dešava se u izmišljenom svetu i prati dešavanja u Sedam kraljevstava. Već dugo vremena, Sedam kraljevstava ujedinjena su pod jednom krunom, otkako su ih Egon Osvajač, prvi od zmajeva vladara (oni su ljudi, samo jašu zmajeve), i kasnije njegovi potomci pokorili i ujedinili pod sopstvenom krunom. Međutim, vladar iz nekoliko generacija kasnije, Eris Targarjen, bio je potpuno lud i sedam vladara vazala se ujedinilo i svrglo ga sa prestola, koji je, prema opštem dogovoru, preuzeo Robert Barateon, najjači među njima. „Igra prestola“ počinje petnaestak godina kasnije. Nekadašnji junaci su ostareli, neki su postali slabiji, neki ne, svi imaju sopstvenu decu…

Već pogađate. Svi imaju planove za sopstvenu decu; neki su časni, a neki baš i nisu i neće oklevati ni pred čim kako bi sopstvenoj deci osigurali Gvozdeni presto. A van Sedam kraljevstava žive Prosjak kralj Viseris i njegova sestra Deneris, preživeli potomci ludog kralja. Zmajeva već duže vremena nema, ali zakoniti naslednici prestola ipak mogu biti problem, čak i bez zmajeva koje bi jahali. „Igra prestola“ prati sve njihove sudbine, ali je uglavnom fokusirana na kuću Stark, vladarsku porodicu Severa. Vidite, ovo je svet u kome leta traju godinama, a zima može da potraje i ceo ljudski vek – a kad zima dođe, sa njom dolaze i Tuđini (bića smrti i leda, a oni koje oni ubiju pridružuju se njihovoj vojsci), kao i razne druge spodobe koje inače obitavaju sa druge strane Zida na Severu. To je problem koji se tiče svih, ne samo vladara Severa – ali, leto je bilo dugo (dugo leto obično najavljuje dugu i gadnu zimu) i ljudi su počeli da zaboravljaju na šta zima uopšte liči – klanje oko prestola trenutno je zanimljivije. Naravno, zemlje Severa će biti prve na udaru, to jest Starkovi.

Porodicu Starkovih čine lord Edard Stark, njegova žena Kejtlin, njihova deca Rob, Sansa, Arja, Bren i Rikon, kao i Edardov vanbračni sin Džon. Svako od njih (kao i svi ostali likovi u knjizi) je ličnost za sebe; nema stereotipa ni papirnih likova. Igra prestola je surova igra i svako snosi posledice svojih dela; ni deca toga nisu pošteđena. U vreme mira i kod kuće, dve sestre drastično različitih naravi i sklonosti mogu se prepirati a da to ne donese nikakve veće štete; jednom kad igra prestola počne, svaka pogrešna reč ili gest mogu doneti smrt voljene osobe.

Ovo je knjiga mača i magije. Takođe, knjiga zavera i spletki, romansi i izdajstava, bitaka i sećanja na neke časnije dane kada su stvari izgledale jednostavnije (ako volite latino serije, ovo je još uzbudljivije, samo bez stereotipa i jeftine glume). Knjiga sa vitezovima, damama, herojima i izdajnicima, vanbračnom decom i čarobnjacima, legendama o nekadašnjem magijskom narodu koji je nastanjivao šume i zmajevima. „Igra prestola“ je puna duhovitih, kao i tužnih i mračnih momenata; ništa tu nije slučajno. Možete čuti o luckastom sujeverju, uzgred spomenutom – i dvestotinak stranica kasnije, to sujeverje će se na izvestan način pokazati kao proročansko. Nijedan lik, nijedna reč nisu tu suvišni, niti služe samo za ukras: sve ima svoju svrhu, svoju ulogu. Zaista majstorski napisano.

Prava knjiga za hladne zimske dane, kada imate malo vremena da ga odvojite za čitanje, utopljeni i ušuškani.

Mala napomena: fantastika se kod nas često smatra žanrom za decu. Premda „Igru prestola“ mogu da prate i inteligentna deca, neke scene su zaista previše surove (emotivno) za one malecke. Ako želite da ovu knjigu poklonite svom detetu, bilo bi zgodno da je prvo pročitate, kako biste sami mogli da procenite da li je poklon prikladan.

Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.